Behövs det fler lågprisvaruhus i Nässjö?

Den tyska lågpriskedjan Lidl & Schwartz tänker nu etablera sig i de nordiska länderna. Nässjö är en av de orter där man vill bygga ett lågprisvaruhus. I Nässjö vill man bygga på " klassisk bandymark", nämligen gamla idrottsplatsen, tvärsöver gatan där ICA Kvantum ligger.

Men man måste fråga sig; är Nässjö verkligen betjänt av ett nytt varuhus utanför de centrala delarna? I Nässjös centrum gapar redan idag många affärslokaler tomma. Bara i kvarteret mellan Stora Torget och Nygatan står fyra affärslokaler outhyrda. I Cityhuset mellan stationen och torget finns två tomma lokaler.

Ett varuhus på Blombergska tomten (vid f.d. Skandiabiografen) skulle kunna göra de södra delarna av Nässjö centrum mer levande och attraktivt. Men det är tveksamt om Lidl & Schwartz typ av enformiga "matlador" passar in i bebyggelsen där.

När ICA i mitten av 80-talet fick bygga sitt Kvantum utanför centrum innebar det en utarmning av Nässjös centrala delar. Exet uppe i Åker drar också mängder av kunder och köpkraft från andra delar av kommunen.

Ett nytt lågprisvaruhus på Nässjös gamla idrottsplats betyder med all säkerhet än mer tomma affärslokaler i centrum. Det drabbar också handeln i orter som Bodafors och Malmbäck.

Vi vill slå vakt om en levande stadskärna i Nässjö, och slå vakt om butikerna i orterna kring Nässjö. Därför tycker vi att kommunen inte skall tillåta Lidl & Schwartz att bygga något lågprisvaruhus Nässjö!

Thomas Erixzon (safe)
Anna Holmqvist (safe)

ledamöter i Miljö- och byggnadsnämnden, Nässjö