Slutna möten eller öppna rum?

 

En stor del av de frågor som tidigare beslutades av fullmäktige har under 90-talet delegerats ut till de kommunala nämnderna. Allmänhetens insyn och delaktighet i politiken försvårades därmed avsevärt. Till skillnad från fullmäktige, vars sammanträden är offentliga, så har nämndernas sammanträden varit stängda för allmänhetens och väljarnas insyn.

För att bevara allmänhetens insyn och delaktighet i politiken antog riksdagen i mitten av 90-talet en lag som ger kommunerna möjlighet att öppna så gott som samtliga nämndsammanträden för allmänheten. Undantag är där en kommunal nämnd utövar myndighetsövning, eller handhar frågor som är sekretessbelagda. Det är dock upp till varje kommun att besluta om man skall utnyttja denna möjlighet till öppna nämndsammanträden.

Bernt Hultberg (SAFE) lade 1995 en motion om att öppna nämndsammanträdena i Nässjö för allmänheten. Resultatet blev att några av Nässjö kommuns nämndsammanträden varje år öppnas för allmänheten.

Detta blev dock en halvmesyr. Det är i regel bara ett eller två sammanträden per år och nämnd som är öppna. De allra flesta nämndsammanträdena har förblivit stängda för kommunens invånare!

Under våren 2001 debatterades bildandet av ett regionparlament som skulle ersätta landsting och länsstyrelse i Jönköpings län. Då talades det med en sällan skådad emfas och inte så lite darr på stämman om behovet "öppna sammanträden" istället för "slutna rum". Av den debatten borde man kunna dra slutsatsen att tiden nu är mogen för att utnyttja de möjligheter som lagen ger och öppna samtliga nämndsammanträden i Nässjö kommun. Till skillnad från regionparlament är ju detta en fråga som kommunen helt och hållet kan besluta om själv.

Jag skrev därför en ny motion till kommunfullmäktige med förslag om att Nässjö kommuns samtliga nämnd- och styrelsesammanträden, där lagen så medger, skall vara öppna för allmänheten.

Döm om min förvåning om att det fortfarande finns en mycket stor ovilja från övriga partier i Nässjö kommun att öppna samtliga nämndsammanträden. Tydligen händer det saker där som man vill dölja för allmänheten. Kan det vara så att andra partiers företrädare säger en sak till väljarna innan valet och agerar på ett helt annat sätt när man sitter i sin nämnd och beslutar om nedskärningar?

 

Thomas Erixzon, SAFE-medlem, Nässjö.

Mariagatan 21 A, 571 31 Nässjö
0380-19763