Anmälan till Granskningsnämnden för Sveriges Radio och TV

 

 

Angående inslaget om militärkuppen i Venezuela i rapport fredagen den 19 april 2002

I Rapport (kl 19:30) sändes denna kväll ett nyhetsinslag om Venezuela. Det handlade om situationen i landet bok bakgrund av den misslyckade militärkuppen mot den folkvalde presidenten Chavez i början av april 2002.

I reportaget intervjuades enbart motståndare till presidenten Chavez. Presidenten kritiserades hårt av dessa för att ha "förstärkt hatet" i landet under sin presidenttid. Affärer som förstörts under kravallerna efter kuppförsöket visades.

Hela programinslaget manade fram en mycket negativ bild av president Chavez och de grupper i Venezuela som stödde den demokratiskt valde presidenten. Istället fick man som svensk TV-tittare en bestämd känsla av att det hade varit rätt och riktigt av militären att genom en kupp avsätta Chavez och införa militärdiktatur i landet.

Det nämndes inte ett ord om det folkliga stöd för president Chavez som hade lett till att militärkuppen hade stoppats. Ingen anhängare till presidenten och försvarare av demokratin fick komma till tals i TV-rutan. Det nämndes inte ett ord om hur kuppgeneralerna hade upplöst den folkvalda nationalförsamlingen (som dominerades av Chavezanhängare) direkt efter kuppen. Det nämndes inte ett ord hur militären omedelbart hade fängslat ministrar och gjort räder in i fattigkvarteren.

Det var ett hårt vinklat och ensidigtv reportage från Venezuela som snarast tog parti för kuppgeneralerna gentemot den demokratiskt valde presidenten. Det var beklämmande att få se ett sådant inslag i Rapport på bästa sändningstid.

Med hänvisning till ovanstående anmäler jag till Sveriges Radio och TV:s granskningsnämnd härmed inslaget om statskuppen i Venezuela i Rapports nyhetssändning 19:30 fredagen den 19 april 2002. Det strider helt klart mot Sveriges Radio/TV:s regler om saklighet och opartiskhet i nyhetsförmedlingen.

 

 

Thomas Erixzon, Nässjö, maj 2002