Svar till Kjell Skålberg (fp), SmT 3 aug. 2002

Det är trist att folkpartiet genom Kjell Skålberg, liksom (m) för en tid sedan, kommer med grova och onyanserade påhopp på SAFE istället för att presentera sitt eget partis politik inför valet. Att komma med påståendet att "en röst på SAFE inte är värd något" är ett beklämmande lågvattenmärke i debatten!

Det är en märklig demokratisyn som Skålberg torgför. Han menar att väljarna inte ska rösta efter sin politiska övertygelse. Istället ska man se valet som ett slags spel på hästar; det gäller att satsa på rätt häst när man lägger sin röstsedel i valurnan.

Det är nog en demokratisyn som folkpartiet borde ligga lågt med, att "satsa på (fp)" har knappast varit att satsa på rätt häst. 1991 fick folkpartiet 1 624 röster i kommunen; 1998 hade siffran krympt till 827 röster. En inte alltför kvalificerad gissning är att folkpartiets väljarstöd minskar ytterligare i valet den 15 september. Kjell Skålbergs egen plats i fullmäktige hänger på en mycket skör tråd!

Vi tycker trots detta att den som delar folkpartiets övertygelser ska lägga sin röst på just Wattwil, Skålberg & co! Folkpartiet har trots sitt låga väljarstöd lyckats manövra sig fram till en maktposition i kommunen sedan 1991 och har kanske på så sätt fått igenom en del av sin politik i Nässjö.

Denna politik har t.ex. inneburit att färdtjänsttaxan för den enskilde har höjts med 47% för drygt ett år sedan. Man har sänkt den s.k. habiliteringsersättningen (flitpengar) för utvecklingsstörda i kommunen från 35 till 22 kronor per dag. Den förda politiken har även lett till att man inte har gett skolan tillräckligt med resurser för att genomföra kommunens eget måldokument vad gäller elever som behöver särskilt stöd.

Detta är bara några exempel på de nedskärningar som ägt rum i kommunen. De väljare som tycker att detta är en bra politik ska naturligtvis rösta på folkpartiet i det kommande valet! Tycker man INTE om den här politiken ska man istället rösta på SAFE!

SAFE är - tydligen till skillnad från (fp) - ett parti som inte strävar efter makt för maktens egen skull. Vi har en politisk vision som vi tror på och som vi vill genomföra.

Vår målsättning är att ge mer resurser till förskola och skola, att öka personaltätheten inom handikapp- och äldreomsorgen, att förbättra miljötillsynen genom att anställa ytterligare miljöinspektör; för att ta några exempel.

Inför de rådande nedskärningarna så sticker vi inte som (fp) huvudet i sanden och låter allt fortsätta som förut. SAFE föreslår en engångsskattehöjning med 70 öre. Det motsvarar ungefär en hundralapp i månaden för den som tjänar 15000 kr/månad. Utöver detta har vi inte föreslagit några skattehöjningar.

En kommunal skattehöjning är inget mål i sig - det är bara ett sätt att komma något till rätta med nedskärningspolitiken och ge särskilt utsatta grupper möjligheter till ett bra liv. En gemensam solidaritet där vi alla tar ansvar för varandra - och inte bara ser till innehållet i den egna plånboken!

Ju fler röster SAFE får i det kommande valet i Nässjö kommun, ju större möjlighet har vi att ge barn, ungdomar, äldre och handikappade bättre resurser. Vi får ett mer solidariskt och mera rättvist samhälle här i kommunen än vad vi har idag!

Menar folkpartiet allvar med sin valslogan "värdig vård måste få kosta" så kommer vi i SAFE ha möjlighet att samarbeta med folkpartiet framöver. Det hänger alltså inte på oss utan på folkpartiet när det gäller samarbete!

 

Wilhelm Brüggemann, SAFE

ledamot i kf och Socialnämnden

 

Hela ovanstående text kom inte med i den första artikeln. Efter att Kjell Skålberg kortfattat i stort sett upprepat sitt första inlägg kom följande inlägg:

 

Svar till Kjell Skålberg 7 augusti:

Det handlar om att VILJA samarbeta också!

 

SAFE ser problem inom vård, skola och omsorg. Vårt sätt att försöka rätta till saker akut är via en skattehöjning. Det gillar inte folkpartiet. Vi säger som Lars Leijonborg: "Kom med något bättre då!"
Det handlar om att vilja. Vilja se problem och vilja göra något åt dem.
Eller också stoppa huvudet i sanden och låtsas att problemen inte finns. Att samarbeta kring en sådan politik vill inte SAFE. Men om folkpartiet kommunalt håller med Lars Leijonborg på valaffischerna i "JA - värdig vård måste få kosta", och vill hitta vägar för det, då både vill och kan vi samarbeta!

 

Wille Brüggemann, SAFE