Lyssna på ärkebiskopen!

"Ett krig mot Irak är omoraliskt och oklokt", skriver ärkebiskopen K. G. Hammar i Kyrkans Tidning den 7 november.

"Ett krig mot Irak är omoraliskt eftersom det främst kommer att slå mot de redan svaga. Det blir den hårt prövade befolkningen i Irak som kommer att drabbas mest".

Hammar skriver att de ekonomiska sanktionerna mot Irak enligt FN har vållat mer än 1,5 miljoner människors död. Cirka 600 000 av de döda har varit barn. Det har vållats av bristen på mat, medicin och rent vatten. Samtidigt har Saddam Hussein kunnat stärka sin makt.

Kyrkornas världsråd och Svenska kyrkan har i flera år arbetat för att sanktionerna ska upphävas pga det lidande det medför civilbefolkningen.

Ärkebiskopen skriver också att "ett krig mot Irak, sanktionerat av FN riskerar att skada världsorganisationen för mycket lång tid framåt". Han menar att FN:s trovärdighet borde stärkas genom att redan befintliga resolutioner efterföljs av alla som berörs av dem. Samma måttstock måste gälla för alla.

Ett krig mot Irak kan också medföra ökad förföljelse av inhemska kristna grupper i mellanöstern. K. G. Hammar avslutar sin skrivelse med att "det vore djupt olyckligt om världssamfundet slår in på en väg mot ökat våld och polarisering mellan olika världsdelar, vilket såväl på kort som på lång sikt ökar risken för instabilitet och ofred"

Ärkebiskopens ord är väl värda att begrunda för alla!

Thomas Erixzon, Nässjö