USA sålde massförstörelsevapen till Irak!

1980 anföll Irak grannlandet Iran. Iraks ledare hette – då som nu – Saddam Hussein. I kaoset efter den islamiska revolutionen i Iran försökte han att erövra de oljerika delarna av Iran. Men få protesterade då mot den irakiske diktatorn! I stället stöddes Saddam Hussein av bl.a. USA, Storbritannien och Frankrike som exporterade vapen dit. Mullornas Iran var den gemensamma fienden.

USA:s nuvarande försvarsminister Donald Rumsfield var den 20 december 1983 på besök hos sin dåvarande vän i Bagdad. Han var då president Reagans specielle utsände. Saddam och Donald tog varandra hjärtligt i hand medan ett irakiskt TV-team förevigade händelsen.

Kort därefter började CIA förse Irak med satellitbilder av iranska militäranläggningar. USA skickade också stridsvagnar. Senare började USA förse Irak med helikoptrar, kemisk analysutrustning till Iraks Atomenergikommission och en lång rad bakterier/svampar/virus till samma adress.

Allt detta berättade senatorn Robert Byrd från West Virginia i den amerikanska senaten i höstas. I samband med detta blev ett tidigare hemligt protokoll från USA:s Handelsdepartement offentligt; det lades till senatens dagliga referat.

Därmed blev det alltså officiellt att USA, med Handelsdepartementets tillåtelse exporterade flera av världens farligaste bakterier och virus till Irak – samtidigt som Irak fördömdes för användandet av giftgas mot såväl iranska soldater som mot irakiska kurder. Bland de sjukdomsalstrare som USA skickade till Irak mellan 1985 och 1990 fanns mjältbrand, den dödliga förgiftningsbakterien botulin, west-nilfeber och pest – som FN:s vapeninspektörer jagade rätt på och förstörde 1998.

På 1980-talet var USA alltså en stor leverantör av kemiska och biologiska vapen till Irak; till samme Saddam Hussein som fortfarande styr landet.

Thomas Erixzon, Nässjö, februari 2003