En historielektion

USA säger sig nu gå i krig för demokrati och frihet i Irak. Det låter förvisso bra, men det kan också vara på plats att påpeka att USA ofta har stött diktaturer under historiens gång.

Några exempel på USA-stödda diktatorer under de senaste 50 åren är Pinochet i Chile, Mobuto i Kongo/Zaire, Suharto i Indonesien, Marcos i Filipinerna, Shah Reza Mohammed i Iran, Salazar i Portugal, Franco i Spanien, Papadopoulus i Grekland, Somoza i Nicaragua… osv.

Idag finns USA-stödda diktaturer i bl.a. Saudi-Arabien, Egypten, Kuwait, Bahrain, Oman – bara för att nämna några länder i Mellan-Östern.

Det är inte så att USA alltid är den demokratins och frihetens förkämpe som president Bush och hans vasaller gärna vill framställa landet som. Snarare är det så att ekonomiska och politiska skäl spelat huvudrollen vid USA:s agerande i världspolitiken.

USA har inte dragit sig för att genom statskupper störta demokratiskt valda regeringar när det passat landets intressen. Så skedde i Iran i början av 50-talet när Mossadeqs regering störtades och shahen av Iran tillsattes som envåldshärskare. Så skedde den 11 september 1973 när Allendes demokratiskt valda vänsterregering störtades av Augusto Pinochet och hans brutala militärjunta. Så sent som för knappt ett år sedan var USA inblandat i ett kuppförsök mot Venezuelas demokratiskt valde president Chavez.

Förvisso förtjänar Iraks folk att få leva i demokrati. Vid allmänna val i landet skulle i så fall shia-muslimska grupper och partier vinna stort – shia-muslimerna utgör ca 63% av Iraks befolkning. Irak skulle då få ett liknande muslimskt styre som i grannlandet Iran – där också majoriteten är shia-muslimer. Det är nog ytterst tveksamt om USA skulle låta en sådan regering ta makten över Irak och dess oljefält – hur demokratiskt vald den än var!

 

Thomas Erixzon, Nässjö.