Han Som Bestämmer

Nej-sidan leder nu stort inför EMU-omröstningen. 50 % säger nej till att införa euron i Sverige. Bara 34 % säger ja. Det gör företrädare för ja-sidan allt mer skärrade och nervösa – inte minst statsminister Göran Persson.

"Nu är det en folkomröstning och då får individer rösta annorlunda, men vi tänker inte acceptera att ledande medlemmar i partiet driver en kampanj mot partiets linje", sa Göran Persson i en DN-intervju i slutet av april. Dagen innan Perssons uttalande hade den socialdemokratiska partistyrelsen sammanträtt och partiordförandens budskap var att nu skulle det bli rättning i leden.

Inför omröstningen om svenskt medlemskap i EU 1994 fanns det också olika åsikter inom socialdemokratin. Dåvarande civilministern, Marita Ulvskog, och dåvarande jordbruksministern, Margareta Winberg, pläderade båda för ett nej till svenskt medlemskap i EU. Det fick de göra offentligt; Marita Ulvskog var t.ex. med i TV4:s slutdebatt. Men nu är det tydligen en annan ordning som gäller.

Det är en lång rad tunga socialdemokrater som sagt att de tänker rösta nej till EMU den 14 september. Det är bl.a. förra talmannen Birgitta Dahl, miljöminister Lena Sommestad, handelsminister Leif Pagrotsky, kulturminister Marita Ulvskog, förre LO-ekonomen Rudolf Meidner, förre LO-ordföranden Stig Malm, förre riksbankschefen Bengt Dennis, förre statsrådet Carl Tham, EU-parlamentarikern Maj-Britt Theorin, förra statsrådet Britta Leijon, förre LO-ekonomen P O Edin, vice riksbankschefen Villy Bergström.

Skall dessa kunniga samhällsdebattörer inte kunna argumentera för sin övertygelse, nämligen att det är bäst om Sverige står utanför valutaunionen? Tala om att sätta munkavle på folk! Med tanke på att det är en stabil nej-majoritet bland de socialdemokratiska sympatisörerna blir det hela än mer absurt. Att driva en linje som de flesta socialdemokrater stöder skulle enligt Göran Persson framstå som någon form av partifientlig verksamhet!

 

Ja-sidan rasar i opinionsmätningarna, LO ställer inte upp i ja-kampanjen, fler och fler redovisar öppet sin skepsis mot planerna på att byta ut kronan och gå med i EU:s valutaunion. Det är några av skälen till Perssons desperata utspel. När sakargumenten tryter blir det istället maktspråket som hörs. "Mys-Persson" förvandlas snabbt till verklige Göran Persson – till den bufflige kommunalpampen från Katrineholm; Han Som Bestämmer.

Thomas Erixzon, Nässjö