Skrota planerna på Medborgarkontor i Nässjö centralort!

 

Nässjös nya Medborgarkontor planeras att ligga inrymt i de lokaler som en godisaffär idag använder i gamla telehuset på Rådhusgatan. Dit skall man flytta kommunens telefonväxel samt ha konsument- och ekonomirådgivare. Dessutom skall kommunala tjänstemän med specialkompetens från olika förvaltningar då och då vara stationerade där.

Idag är det inte några större problem att nå personal inom olika förvaltningar inom Nässjö kommun. Kan man inte besöka dem får man utmärkt hjälp av telefonister vid telefonväxeln i Stadshuset. Några allvarliga protester mot att kommunens personal skulle vara svår att nå har inte hörts från kommunens invånare.

Vad man däremot högljutt protesterar emot är alla nedskärningar inom förskola, skola och äldre- och handikappomsorg, m.m, som nu står inför dörren. Bl.a. är Grimstorps skola ned- läggningshotad, man vill ha in fler barn på förskolorna, lägga ner vissa förskolor, m.m. Reaktioner från föräldrar och kommuninvånare har inte låtit vänta på sig.

En flyttning av kommunens telefonväxel ca 200 m från sin nuvarande plats i Stadshuset till nya och ombyggda lokaler kommer att kosta miljonbelopp. Till vad nytta kan man undra. Vore det inte bättre att skrota alla planer på ett onödigt medborgarkontor i Nässjö centralort?

Tanken med medborgarkontoret var ju att en hel del statliga verksamheter skulle ligga på samma plats. Av detta ser det inte ut att bli mycket. Därmed faller det mesta av idén med att ha den offentliga servicen samlad på ett ställe platt till marken.

Trots detta kommer de politiska partier som röstade för medborgarkontoret i Nässjö (s, c, fp, m, kd och v) att fortsätta med det hela - fast förutsättningarna har ändrats.

SAFE röstade mot förslaget att inrätta ett medborgarkontor i Nässjö centralort när det var uppe i fullmäktige. De farhågor vi hade då ser nu att ha besannats!

Att bygga ytterligare en kommunal förvaltningslokal bara ett stenkast från Stadshuset är att slösa med kommunens pengar, de pengar som idag så väl behövs inom bl.a. skola och om- sorg!

Vi i SAFE kommer att vid årets budgetssammanträde föreslå att man skrinlägger planerna på ett medborgarkontor i gamla telehuset på Rådhusgatan.

De miljoner som detta medborgarkontor skulle kosta kan användas på ett betydligt bättre sätt!

 

Thomas Erixzon, SAFE