Det är dags att beskatta fallskärmsgänget!

 

SAFE:s budgetförslag för Nässjö kommun 2004 har som målsättning att i största möjliga utsträckning behålla kvalitén på den kommunala verksamheten och att förbättra på några områden.

 

För att kunna uppnå detta är det nödvändigt med en höjning av skattesatsen på 1 krona. SAFE:s förslag till skattehöjning skulle betyda en ökad kostnad på ca 180:- i månaden för en normalinkomsttagare.

 

Det är bra att s-c-fp i Nässjö till slut har insett att en skattehöjning är nödvändig för att klara den kommunala verksamheten. Men 25 öres skattehöjning är alldeles otillräcklig; s-c-fp:s budgetförslag kommer att innebära många drastiska försämringar och nedskärningar.

 

SAFE:s skattehöjning ger betydligt större möjlighet att lägga nödvändiga resurser på viktig kommunal verksamhet; framför allt förskola och skola, äldre- och handikappomsorg.

 

Trots detta räcker inte ens en kronas skattehöjning till att bibehålla kvalitén på all kommunal service i Nässjö, vilket om något visar på de ekonomiska problem som kommunen har. Detta är tyvärr inget unikt för Nässjö; situationen är likartad för så gott som samtliga kommuner.

 

Orsaken till att många av landets kommuner har stora ekonomiska problem är att framför allt att statsbidragen till kommunerna är för låga och otillräckliga.

 

Hade regering och riksdag gett kommunerna i landet nödvändiga resurser istället för att sänka skatten med ca 30-40 miljarder de senaste åren hade kommunerna haft en helt annan ekonomisk situation nu. Då hade vi haft en betydligt bättre skola och förskola, äldre- och handikappomsorg, bättre gatunderhåll och snöröjning, kulturverksamhet och miljötillsyn.

 

Eller tänk om den årliga avgiften till EU på ca 25 miljarder kronor istället hade gått till landets kommuner!

 

Regering och riksdag har beslutat om en del bra reformer, t.ex. maxtaxa inom barn- och äldreomsorgen, samt LSS.  Kommunerna har dock drabbats ekonomiskt, eftersom dessa reformer inte finansierats fullt ut staten.

Införandet av egenavgifterna under 1990-talet har slagit mot kommunernas ekonomi, liksom tvånget att redan nu avsätta medel för framtida avtalspensioner.

 

Mycket av dessa statliga beslut och tvångsåtgärder, liksom njuggheten med att ge tillräckligt stöd till kommunerna bottnar ytterst i påtryckningar från EU-kommissionen och byråkratin i Bryssel. Där är påbudet att den offentliga sektorn, dvs sjukvård, skola, äldre- och andikappomsorg, post, järnvägar m.m. skall minska till varje pris.

 

I Sverige har den offentliga sektorn - stat, landsting, kommuner -  minskat sin andel av BNP (värdet på allt som produceras) sedan EU-inträdet den 1 januari 1995. Det är alltså ett högt pris för EU-medlemsskapet som barn och ungdomar, handikappade och äldre nu får betala!

 

Målet för EU - och tydligen också för regering och riksdag - är ett grundläggande systemsskifte. Det som idag är en offentlig verksamhet skall privatiseras i mycket större utsräckning än nu. Konkurrens på alla områden helig ko för de styrande i EU.

 

Det är inte så att Sverige idag är ett fattigt land. Tvärtom är vi rikare än någonsin. Sverige BNP är 33% högre nu än den var för tio år sedan. Men landets resurser blir alltmer orättvist fördelade. De rika i landet betalar inte sedan skatteuppgörelsen 1990 mellan s och fp skatt efter sin bärkraft och förmåga. Detta trots att löner, arvoden, bonusar och fallskärmar har stigit till rena fantasibelopp.

 

Det finns ett antal svenskar som idag badar i pengar och lyx - medan så andra drabbas av nedskärningar, försämringar och sliter hårt för låga löner. Det finns pengar som kan användas till bättre saker än Armanikostymer, privatjet, champagne och årgångsviner, Porsche och lyxbåtar och lyxvillor!

 

Det är hög tid att beskatta fallskärmsgänget!

 

 

 

Thomas Erixzon, safe-medlem, Nässjö