EU och Sveriges alkoholpolitik

 

Inför folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994 fanns många löften från EU-anhängare om hur enormt mycket vi skulle få fortsätta att bestämma över själva även om vi blev medlemmar i EU. En av de stora frågorna i sammanhanget var alkoholpolitiken.

 

                                                    *

I broschyren ”EU-AVTALET – Sveriges avtal med Europeiska unionen”, sidan 29, utgiven av Utrikesdepartementets Handelsavdelning, stod följande att läsa:

 

Som ett resultat av förhandlingarna har dock två för Sverige betydelsefulla mål uppnåtts. Systembolaget blir kvar och det blir fortsatta restriktioner i samband med utlandsresor. /…../ Sverige har fått igenom vissa begränsningar av alkohol och tobak i samband med utlandsresa. Till Sverige får fritt införas:

§        En liter sprit eller 3 liter starkvin

§        Fem liter vin

§        Femton liter öl

§        300 cigaretter

Dessa regler skall gälla under en övergångsperiod i två år. 1996 skall frågan prövas på nytt. Eftersom beslut i dessa frågor kräver enhällighet, får Sverige som medlem ett avgörande inflytande över införselbestämmelserna.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Det vill säga: Sverige bestämmer om ovanstående införselbegränsningar skall förändras, samt att Systembolaget blir kvar.

Fråga: Varför utnyttjades inte denna möjlighet att behålla en restriktiv alkoholpolitik?

 

                                                    *

I broschyren ”Inför folkomröstningen 13 november –94 – Ja eller nej till svenskt medlemskap i EU”, sidan 4, utgiven av Riksskatteverket skriver Utrikesdepartementets Handelsavdelning:

 

Systembolaget blir kvar som ensamförsäljare till allmänheten. Det blir också fortsatta begränsningar i införseln av alkohol i samband med utlandsresor.

 

Det vill säga: Det blir fortsatta införselbegränsningar av alkohol. Systembolaget blir kvar.

Fråga: Kan dagens införselregler verkligen sägas utgöra en reell begränsning? Om inte varför har Sverige avvikit från tanken om begränsningar av införsel av alkohol?

 

                                                    *

Utrikesdepartementets sekretariat för Europainformation skrev i sin broschyr ”EU och Sverige”, sidan 15 och 16:

 

Delar av alkoholpolitiken ligger utanför samarbetet med EU. Vi bestämmer själva om alkoholkonsumtionen ska minskas i Sverige. Vi behåller Systembolaget, medan statliga alkoholmonopol för import/export och tillverkning försvinner.

/…/

Om Sverige går med i EU får privatpersoner ta in högst 1 liter sprit, 5 liter vin och 15 liter öl vid inresa till Sverige. Begränsningarna gäller under en period på två år, men kan förlängas.

 

Det vill säga: EU bestämmer inte allt vad gäller alkoholpolitiken. Vi bestämmer själva om alkoholkonsumtionen ska minska, vilket då självklart betyder att det måste finnas alkoholpolitiska instrument. Införselbegränsningarna kan förlängas.

Fråga: Varför förlängdes inte ovanstående införselbegränsningar?

 

                                                    *

Detta är ett koncentrat av vad medborgarna fick veta av statliga myndigheter. Det som angavs vara möjligheter att bibehålla alkoholpolitiska instrument inte på något sätt utnyttjats.

 

Jag konstaterar alltså att svenska myndigheter har utnyttjats av de politiker som med EUs stjärnbaner för ögonen hela tiden hade för avsikt att rusta ner den svenska restriktiva alkoholpolitiken. Nästa steg för dessa politiker är troligtvis att bit för bit nedrusta övriga delar av den sociala välfärden.

                                                                                       Uno Kenstam, Nässjö

 

 

 

 

Uno Kenstam

Västanbog 1B

571 33  NÄSSJÖ

0380/51 14 42