Grundlagsförslaget flyttar makt från Sverige

 

En majoritet i riksdagen vill att svenska folket ska hindras från att folkomrösta om förslaget till ny grundlag för EU. De som har makten är tydligen rädda för folkets vilja. Kanske är det också därför som de inte informerar om vad som står i grundlagsförslaget. Folket skulle då kunna se att grundlagsförslaget innebär att ännu mer makt flyttas från Sverige till Bryssel och att EU tar ytterligare steg för att bli en ny statsbildning där medlemsländerna blir län.

 

I grundlagsförslagets ”Del I, avdelning III, artikel 17.1” finns något som kallas för ”flexibilitetsklausul”. I den står det: ”Om en åtgärd från unionens sida skulle visa sig nödvändig för att inom ramen för den politik som fastställs i del III nå något av de mål som fastställs genom konstitutionen, och konstitutionen inte innehåller de nödvändiga befogenheterna, skall ministerrådet genom enhälligt beslut på förslag av kommissionen och efter Europaparlamentets godkännande vidta de åtgärder som behövs.”

 

Det betyder i klartext att om inte grundlagsförslaget ger EU rätt att besluta i viss fråga, så kan EU självt skaffa sig den rätten inom grundlagens ram och utan att grundlagen behöver ändras. Denna möjlighet att kunna utöka sina egna befogenheter eller att ”ha kompetensen att distribuera kompetens” kallas även för ”Kompetenz-Kompetenz”.

 

”Del III” som omnämns ovan är den del av grundlagsförslaget där EU slår fast styrningen av medlemsländernas politik på följande områden: ekonomisk politik, sysselsättning, socialpolitik, jordbruk, fiske, miljö, konsumentskydd, forskning, teknisk utveckling, rymdfrågor, transporter, polissamarbete, straffrättsliga frågor, industripolitik, kultur, turism, utbildning, ungdomsfrågor, idrott, räddningstjänst, utrikespolitik, säkerhetspolitik, humanitärt bistånd, internationella avtal, handelspolitik, administrativa frågor etc.

 

Grundlagsförslaget innehåller även vissa paragrafer som kallas för ”passareller” som betyder att beslut som enligt vissa paragrafer ska fattas med enhällighet kan omvandlas så att det räcker med kvalificerad majoritet.

 

                                                    Uno Kenstam, Folkrörelsen Nej till EU