Angående kommunförsäkringar.

Interpellation till Greger Phalén (s)

I media läser vi och hör allt oftare att marknaden för kommunala försäkringar sig ett monopol. Konkurrensen när det gäller kommunförsäkringar är enligt media nära nog obefintlig. Det skrivs att snart är det endast ett bolag som förväntas läggas anbud vid upphandlingar.

Premiekostnaderna har för flera kommuner stigit med ca 100 procent sedan år 2000. Självrisken låg för bolagen på två basbelopp år 2000 och vid nästa upphandling beräknas den uppnå tio basbelopp.

Utvecklingen pågår i alla svenska kommuner. Det finns bättre alternativ. Redan finns flera kommuner i landet som bildat eller håller på att bilda egna försäkringsbolag. I Skåna finns flera exempel.

Svenska Kommun Försäkrings AB har bildat ett eget försäkringsbolag, de är för närvarande sju svenska och en norsk kommun som delägare. Genom att bilda ett eget försäkringsbolag har de fått snabba förändringar som:
- Omedelbar betalning på uteblivna skador - överskottet stannar hos ägarna.
- Självständighet mot en ibland dåligt fungerande försäkringsmarknad.
- Stärker kommunens egen säkerhetsavdelning samarbete med övriga delägare.
- Tillgång till återförsäkringsmarknaden vilket ger låga försäkringspremier.
- Bolaget blir en aktiv part i säkerhetsarbetet och pengar riktas till skadeförebyggande arbete.

Man kan ansluta sig till ett redan existerande kommunsamarbete eller att bilda ett eget kommunförsäkringsbolag tillsammans med kommuner i Blekinge, Kronoberg och Kalmar.

Min fråga är:
Eftersom det till och från försts samtal i kommunen om alternativa kommunförsäkringar så vill jag fråga dig hur långt diskussionerna kommit eller om det finns tankar på en utredning?

Bernt Hultberg (safe), 2005-06-13

 

Interpellationssvar

Greger Phalén (s), 2005-06-16

Det är riktigt att andelen försäkringsbolag som lämnar offert på kommunala försäkringar minskar och att försäkringskostnaderna under de senaste åren ökat markant samt att villkoren kraftigt försämrats.

Av den anledningen har Nässjö kommun tillsammans med kommunerna i länet tagit initiativ till en Captivstudie (försäkringsstudie). En första presentation är gjord, studien är i stort sett klar och det återstår en presentation för länets KS-ordföranden och kommundirektörer i augusti.

Utredarna har tittat på en lösning för alla länets kommuner och en där Jönköpings kommun inte ingår. Det är tydligt att kommunerna kommer att minska sina försäkringskostnader över tiden om ett Captiv bildas, beräknat utifrån de premier som i dagsläget betalas.

Men det gäller att även fortsättningsvis bevaka den traditionella försäkringsmarknaden. Då allt fler kommuner och företag tittar på alternativa sätt att försäkra sig märks en förändring i prisbilden från den "traditionella marknaden".