Sätt stopp för hetsen mot sjuka och arbetslösa!

 

Strax efter valet för fyra sen dog min syster efter att ha kämpat mot en hjärntumör i mer än tio år. Hon jobbade på så längre hon kunde; gick ner till deltid så småningom, och blev slutligen förtidspensionerad.

 

Det var inte så att hon inte ville fortsätta jobba: hon KUNDE helt enkelt inte jobba längre.

 

På sätt och vis är det skönt att hon slapp vara med om årets valrörelse, där handikappade, arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade utmålas som ”fuskare” av högeralliansen. Se bara på en av folkpartiets valaffischer! Eller på centerns föraktfulla valprogramslogan om ”matade fågelungar”!

 

Den som är frisk och har ett jobb ska nu få extra skatteavdrag om högeralliansen vinner valet. Men blir man sjuk och arbetslös får man inget sådant skatteavdrag; man ska tydligen få skylla sig själv om man inte är frisk och har ett arbete!

 

Inte nog med att sjukpenningen och a-kassa redan nu är lägre än den vanliga inkomsten; man får plötsligt betala mer i skatt när man blir sjuk eller arbetslös!!

 

En mer cynisk och människofientlig politik har väl knappast presenterats här i landet. Det är en skam att ett parti som kallar sig ”kristet” ställer upp på en sådan politik! Det är väl bibelordet ”åt dem som redan har skall varda givet” som blivit rättesnöre för dagens kristdemokrater.

 

I dagens Sverige går det ofta flera hundra sökande på varje ledigt jobb. Jag har själv som lokal fackordförande gått igenom tjocka pärmar med ansökningshandlingar.

 

Den som varit arbetslös eller sjukskriven länge har inte en chans att få något jobb. Det har knappast ens de som har en lång utbildning – man måste ha samlat på sig en bred yrkeserfarenhet för att ha en chans.

 

På vilket sätt skulle de arbetslösa, handikappade och sjuka ha lättare att få ett jobb om regering och riksdag försämrar deras ekonomi och situation ännu mer?

 

Sverige hade fram till början av 1990-talet så gott som full sysselsättning; arbetslösheten låg oftast mellan 1-3 %. Men 1991 förändrades politiken, det främsta målet var inte längre att bekämpa arbetslösheten.

 

Under den borgerliga Bildt-regeringen 1991-94 fick vi massarbetslöshet i Sverige. Hundratusentals människor förlorade sina jobb; inte minst i stat, kommuner och landsting.

 

Idag skulle det behövas fler lärare i skolan, mer personal inom äldre- och handikappomsorgen, mer personal inom förskolan. Det är där de stora arbetskraftsbehoven finns och där man borde anställa fler. Det är också det bästa sättet att snabbt kunna få ner arbetslösheten rejält!

 

Thomas Erixzon, SAFE (Nässjö).