Svar till Anders Karlgren (m), SmT 15/12 – 06.

 

En prognos om försämrat konjunkturläge (och därmed lägre skatteintäkter), samt negativa konsekvenser av en pensionsreform 2003, ledde 2004 till nedskärningar i kommunens budget. Bl.a. drogs aktiveringen för äldre in successivt. SAFE röstade då emot detta medan moderaterna röstade för; allt enligt omsorgsnämndens protokoll från juni 2004.

 

Det är bra att moderaterna nu inser vikten av att ha en bra aktivering för de äldre. SAFE vill se en utveckling av aktiveringen för våra äldre i kommunal regi. Aktiveringen ska erbjuda ett varierat utbud av möjligheter till social samvaro samt en aktiv och stimulerande fritid.

 

Vi vill ha en genomtänkt aktivering med god kvalitet. Inför 2007 tillför den nya majoriteten (Socialdemokraterna, SAFE och Vänsterpartiet) omsorgsförvaltningen ytterligare 300 000 kronor för att snabbt komma igång med att utforma aktiveringen, men även förstärka den verksamhet som pågår. Dessutom finns pengar från 2006 för detta ändamål som inte förbrukats.

 

Vi vet inte idag hur den nya borgerliga regeringens politik kommer att slå ekonomiskt mot kommunerna. Försämringen av a-kassan kan innebära en kraftig ökning av kommunens social utgifter.

 

Därför är det av vikt den aktivering för äldre som nu byggs upp igen blir väl genomtänkt och att den får en stabil finansiering, som klarar de eventuella ekonomiska problem som Reinfelts moderatledda regering kan tänkas ställa till med för Nässjö kommun!

 

Thomas Erixzon

SAFE, Nässjö