Opposition eller regeringsmedverkan?

 

Ofta får man höra att den som inte sitter med i den regerande partikonstellationen i kommun, landsting eller land inte har något inflytande över politiken. Inget kunde vara mer felaktigt. Oppositionen har alltid en viktig roll i samhället. Den kan lyfta fram nya aspekter, kritik och sätta gränser för hur långt majoriteten kan driva sin politik. Det kan vara så att ett parti kan ha mer inflytande som kraftfull opposition än som svag koalitionspartner i en regering.

 

Hade det inte varit för Bertil Ohlins starka borgerliga opposition hade Tage Erlander och Ernst Wigforss kunnat förverkliga mycket mer av socialdemokraternas radikala efterkrigsprogram på 40-talet.

 

När den borgerliga Fälldin-regeringen tog vid efter 40 års socialdemokratiskt maktinnehav 1976 så förde man en politik som låg nära socialdemokraternas. På så vis klarade man sig kvar vid makten 1979. Men när Bildt-regeringen förde en mer renodlad högerpolitik efter valet 1991 så ledde det till ekonomisk katastrof och skyhög arbetslöshet i landet. Carl Bildt, Alf Svensson och co röstades bort så det blåste om det 1994.

 

Göran Persson har regerat ihop med (v) och (mp) de senaste 8 åren. Men de har knappast först en vänsterpolitik värd namnet. Bl.a. har SJ och posten avreglerats, Telia har sålts ut, arvs- och gåvoskatten har avskaffats. De borgerliga har nog påverkat Perssons politik mer som opposition än vad (v) och (mp) har gjort som samarbetspartners…

 

På samma sätt är det inom kommunpolitiken. I Nässjö måste regerande (s), (c) och (fp) ta hänsyn till oppositionen från SAFE till vänster och (m) till höger. Ett tydligt exempel de senaste åren gäller bevarandet av kulturhuset i Nässjö. Ett annat exempel är att man till 2004 valde att höja kommunalskatten med 25 öre för att undvika alltför drastiska nedskärningar; en politik som SAFE länge har pläderat för. Efteråt har inte ens moderaterna föreslagit en sänkning tillbaka till den gamla skattesatsen…

 

De regerande partierna är ofta väldigt måna om enighet vid känsliga beslut, fastän man redan har en majoritet bakom sig. Men säger något eller några oppositionspartier ifrån och röstar emot kan majoriteten få betala dyrt för detta i kommande val. Det är just det som är poängen med demokrati och allmänna val.

 

Sign: Thomas Erixzon, SAFE-medlem, Nässjö

Adress: Mariagatan 21 A, 5712 31 Nässjö. Tel: 0380-14710.