Från polisstation till hittegodsinlämning.

 

Protesterna var massiva mot stängningen av flera polisstationer på småländska höglandet. SAFE:s namnlistor i Nässjö sommaren 2005 fick ca 5000 underskrifter.

 

För att lugna opinionen blev det nu 4 timmars öppethållande i veckan för allmänheten på polisstationerna i Nässjö, Vetlanda och Tranås.

 

Men detta är alldeles för lite för att ge godtagbar service! Jämfört med tidigare försvårar det avsevärt möjligheten till direktkontakt med polisen. Polisstationerna reduceras till hittegodsinlämningar, öppna några få timmar i veckan.

 

Den utredning som i februari 2006 presenterats lämnar mycket övrigt att önska. En enkät med frågor till allmänheten har legat på polisexpeditionerna. Frågorna var färdiga påståenden som mest rörde receptionisternas service och kötider.

 

147 svar har inkommit – av ca 100 000 invånare på småländska höglandet! Bara 4 svar inkom i Nässjö. Det är knappast ett godtagbart statistiskt underlag…

 

Passhanteringen har centraliserats - tre nya passmaskiner har placerats i Eksjö. Varför kunde man inte haft en apparat på varje polisstation på Höglandet? Varför måste alla ligga på samma ort?

 

Passhanteringen är en viktig service gentemot allmänheten på en polisexpedition. Försvinner den så kan det bli en ursäkt att lägga ner hela stationen som sådan.

 

Vad gäller Nässjö så är polisstationens lokaler här uppsagda till våren 2006. Detta visar att man inte ska låtas sig invaggas i någon falsk säkerhet och tro att polisstyrelsen och polisledningen på allvar har backat från sina planer på att stänga igen allt för gott.

 

SAFE kräver att Nässjö kommun med kraft arbetar för att man får tillbaka en polisstation värd namnet!

 

Thomas Erixzon