Sätt stopp för EU:s tjänstedirektiv!

Förre EU-kommissionären Frits Bolkesteins utkast till direktiv om den fria rörligheten av tjänster inom den Europeiska Unionen är nu uppe till diskussion. Direktiv är liktydigt med europeisk lag.

Om direktivet antas kommer det att leda till konkurrensutsättning av tjänstesektorn inom Unionen. Viktiga områden som kultur, utbildning, hälsovård och de nationella socialförsäkringssystemen utsätts då för samma slags ekonomiska konkurrens som kommersiella varor.

Konkurrensutsättningen kommer oundvikligen att medföra en försämring av pensionssystem och ersättningssystem inom den sociala välfärden till förmån för privata försäkringsalternativ. Den kommer också att innebära en avreglering av ländernas utbildningssystem och ett slut på undantag för kulturella skillnader. En tillämpning av detta direktiv får också konsekvenser för löntagarnas rättigheter som idag slås fast i medlemsländernas nationella lagstiftningar.

Det är viktigt att sätta stopp för Bolkensteins förslag till tjänstedirektiv. Det kommer upp till behandling i EU-parlamentet i fenbruari. De europeiska fackföreningarna planerar en gemensam kampnaj inför detta.

 

Genomförs tjänstedirektivet skulle det få förödande konsekvenser inte minst här i Sverige. Fackets ställning skulle allvarligt försvagas och välfärdssamhället skulle försämras ytterligare. Lönerna skulle kunna dumpas till låga nivåer, småföretag kan slås ut och delar av skola, vård och omsorg skulle kunna tas över av privata storbolag.

 

Vi måste säga ifrån! Låt inte EU:s höjdare och byråkrater förstöra det välfärdssamhälle som vi tillsammans har byggt upp!

 

Thomas Erixzon