Vart har sittbänkarna i Nässjö tagit vägen?

 

"Vart tar alla soffor vägen?”, frågar folk. "Ingen som vet, ingen som vet", sjunger Povel Ramel. Inte bara de fyra soffor som fanns sedan ca 15 år tillbaka vid Köpmansgatan (gågatan utmed Åhlénshuset) är försvunna. Dessa soffor var placerade så att de var lämpliga når det var intensiv sol då man kunde sitta där i skugga nästan hela dagen.

 

Efter en promenad från Stora Torget mot Stadsparken, ner mot Ingsbergs­sjön och Carl Petterssons staty, tar orken slut hos de sjuka, gamla och handikappade, och man märker att 7-8 soffor har gått upp i rök.

 

Då blir det att stappla bort mot minigolfbanan, där finns ju ett antal soffor. Men innan man kommer dit så får man stå och vila sig mot något träd, innan man kommer till en räddande sittbank.

 

Runt barnens isbana i parken finns 13 bankar. Bra, bra, men ute i par­ken är det tunt med sittmöjligheter.

 

Busshållplatserna saknar ibland soffor på båda sidor av gatan när bus­sen syns på håll så får man ”snabbt” bana sig över vägen från hållplatssidan med bänk.

 

Bra att veta ä var det finns en mur eller en stor sten att sitta eller ett teleskåp att hänga mot. Att ta sig fram i Nässjö kommun med hjälp av kryckkäppar är inte alldeles enkelt, när det inte finns många soffor.

 

Koltorpsbacken har en lång och besvärlig lutning. Där fanns tidigare soffor man kunde vila sina svullna och trötta ben. Om trottoaren är för smal kan man kanske göra någon åtgärd. Sofforna måste komma på plats igen. Nu har man bl.a. satt en soffa vid Bilfirman, Koltorpsg. 1, så man ska kunna vila innan man bestiger den branta backen. Feltänkt. Soffor måste ju finnas en bit upp i backen på båda sidor så man kan ta en paus.

 

Bristen på soffor är allvarlig ur tillgänglighetssynpunkt. Tänk på år 2010!

 

 

Bernt Hultberg

SAFE