Socialdemokraterna i Nässjö borde sluta samarbeta med partier i högeralliansen!

 

Högeralliansen gör nu allt inför valet för att få den socialdemokratiska regeringen bortröstad. Inte på många år har gränsen mellan höger och vänster i politiken varit så tydlig.

 

Men i Nässjö är det annorlunda. På socialdemokraternas lokala internetsida samsas den röda rosen med folkpartiska blåklintar och centergröna fyrklöver.

 

Där kan man läsa en gemensam skrivelse från (s), (fp) och (c) där man berömmer sig själva för den politik som förts de senaste fyra åren. Man undviker naturligtvis de dåliga sidorna av sitt styre; som att aktiveringen inom seniorboenden kraftigt har försämrats och att Grimstorps skola har lagts ner samt neddragningar inom förskolan.

 

I Nässjö finns det sedan många år en stark vänstermajoritet på 32 platser i fullmäktige, bestående av socialdemokrater (20 platser), SAFE (10 platser) och vänsterpartiet (2 platser). De fyra borgerliga partierna har tillsammans bara 25 platser.

 

Men varken (s) eller (v) har velat utnyttja denna majoritet för att driva en vänsterpolitik. Istället har man hjälpt fram folkpartiet och centerpartiet till maktpositioner som går långt utöver vad deras antal (3 resp. 5 platser) i fullmäktige skulle ge.

 

Naturligast vore ett samarbete mellan (s), (safe) och (v). SAFE hade diskussioner med (s) om detta direkt efter valet 2002, men samtalen avbröts av (s) rätt omgående. De meddelade att man än en gång hade gjort upp med folkpartiet och centern gemensamt styre i Nässjö kommun.

 

Om inte (s) innan valet meddelar annat, kan man på goda grunder anta att (s), (fp) och (c) avser att fortsätta sitt samregerande efter valet 2006. Kanske kommer även (kd) att ingå i koalitionen; kristdemokraternas budgetar har de senaste åren varit näst intill identiska som de regerande tre partiernas.

 

Detta innebär att den som i Nässjövalet röstar på (s) också samtidigt röstar för ett samregerande med (fp) och (c)! En röst på (s) blir också en röst på partier som ingår i högeralliansen!

 

Det finns säkert många socialdemokrater i Nässjö som inte gillar det lokala samarbetet högerut. Särskilt inte i dessa tider när kampen om regeringsmakten i landet är så hård. Ett sätt att markera sin kritik kan vara att rösta på SAFE i kommunvalet den 17 sept. Detta vore en klar signal till (s)-ledningen att istället samarbeta vänsterut.

 

Med största sannolikhet kommer socialdemokrater, SAFE-iter och vänsterpartister att få majoritet i fullmäktige efter höstens val. Det vore på tiden att denna vänstermajoritet – som funnits länge i Nässjö – utnyttjas till att föra en bättre och mer rättvis politik!

 

Thomas Erixzon

SAFE (Nässjö)