Om föreningsbyråns framtid

 

Interpellation av Bernt Hultberg (safe), 2006-09-12

 

Personalen vid Föreningsbyrån/föreningstryckeriet är uppsagda. Vid den stora pensionärsdebatten för några veckor sedan i Pigalle så röstade kommunfullmäktiges alla partier för att Föreningstryckeriet i Nässjö skulle få leva vidare. Politikernas vallöfte hälsades med en varm applåd!
Fråga till Bo Zander (mfl ledande politiker):

  • Hur har du/ni tänkt agera för att Föreningsbyrån ska leva vidare?

 

Bernt Hultberg, SAFE

 

 

Interpellationssvar

Bo Zander (s), 2006-09-28

Bernt Hultberg (safe) har i en interpellation, daterad den 12 september 2006, ställt frågan om hur vi tänkt agera för att Föreningsbyrån ska kunna leva vidare.

Föreningsbyrån är inte en del av den kommunala organisationen. Byrån drivs och styrs av Nässjö Fritidsråd som är en sammanslutning bildad av föreningarna i kommunen. Det är också föreningarnas behov och nyttjande av Föreningsbyråns tjänster som i mångt och mycket påverkar byråns framtid.

Som utvecklingen sett ut under det senaste året har orderingången för Föreningsbyrån minskat. För att stötta verksamheten har kultur- och fritidsförvaltningen tillfälligt köpt tjänster för 5000 kronor per månad (under perioden februari till november 2006). Det handlar bland annat om fotografering av kommunens konst och vissa vaktmästeritjänster. Förutom detta ger kultur- och fritidsnämnden Föreningsbyrån ett bidrag om 105 000 kronor per år; därutöver tillhandahålls städning, hyra och telefoni kostnadsfritt.

Under slutet av 2006 går Föreningsbyråns chef i pension. Detta i kombination med den minskade orderingången är bakgrunden till att Fritidsrådet inte ser någon annan möjlighet än att avveckla verksamheten. Det är naturligtvis väldigt trist och en förlust för de föreningar som fortfarande har behov av Föreningsbyråns tjänster. Beslutet om Föreningsbyråns framtid ligger dock hos Fritidsrådet och inte hos kommunen.

Jag vet dock att det pågår diskussioner kring olika lösningar som kan rädda hela eller delar av Föreningsbyråns verksamhet. Om det visar sig att man hittar en lösning som gör att Föreningsbyrån kan fortleva kommer kommunen naturligtvis att ge fortsatt stöd till verksamheten.