Lagändring när det gäller hemsändning av varor kan leda till högre kostnader

 

Interpellation av Bernt Hultberg (safe), 2006-10-02

 

En lagändring är på gång när det gäller hemsändning av varor till äldre. Ändringen kan medföra att man måste lägga ner verksamheten, som idag har bidrag från kommunen, för hemkörning från affär till äldre.

Ändringen i lagen går bland annat ut på att kylbil behövs för att föra ut varorna. Detta är enligt handlarna ingen speciellt lönande verksamhet. Om affärerna inte kan fortsätta med denna verksamhet längre kanske hemtjänsten får ta över. Detta kommer säkert att kosta kommunen ännu mer. Går lagändringen igenom som det har sagts kan det bli förödande för många.

Min fråga till dig är:
• Har du någon fyllig information om vad det är som händer i frågan?

 

Bernt Hultberg, SAFE

 

Interpellationssvar

Bo Zander (s), 2006-10-26

Bernt Hultberg (safe) har lämnat in en interpellation den 2 oktober 2006 i vilken han vill ha information om hur hemsändning av varor från butik till konsument påverkas av den nya livsmedelslagen.

Hemsändning av varor från matvarubutiker är en service som handlare på landsbygden tillhandahåller för sina kunder – oavsett ålder. Har du minst en kilometers bilväg till närmaste matvarubutik – och ingen annan affär finns i närheten – kan butiken erbjuda hemkörning av dina varor utan kostnad. Handlaren får 50 kronor per hemkörning i bidrag från kommunen för detta (max en gång per vecka). Kommunen får 40 procent av sina kostnader täckta av bidrag från Länsstyrelsen – så kallat varuförsörjningsbidrag.

Den lagändring du hänvisar till är den sedan årsskiftet gällande livsmedelslagen med tillhörande föreskrifter och rekommendationer. Syftet med lagen är bland annat att alla ska kunna köpa säkra livsmedel. När det gäller transporter av livsmedel som i fallet med hemsändning av varor är det upp till varje handlare att avgöra om det behövs kylmöjligheter i fordonet eller inte. Om varorna – eller kunderna – kräver att varorna ska vara kylda är det alltså upp till handlaren att se till att han kan leverera på detta sätt. I Nässjö är det en del av handlarna på landsbygden som idag använder sig av kylboxar eller liknande för att kunna leverera varor på ett säkert sätt.

I Nässjö kommun har det hittills i år gjorts ca 2400 sådana hemkörningar av varor vilket tyder på flitigt nyttjande av denna tjänst. Det är en bra service och skapar förutsättningar för en levande landsbygd. Jag tror och hoppas att våra handlare kommer att fortsätta med denna service. Från kommunens sida kommer vi att fortsätta stötta denna verksamhet.