Motion till Nässjö kommunfullmäktige

 

Informera om Nässjös historiskt intressanta byggnader!

 

Jönköpings kommun är ett bra föredöme vad gäller att informera kommuninvånare om stadens byggnadshistoria. På många hus i Jönköping finns skyltar där det berättas om husens tillkomst och historia. Man har även tryckt upp foldrar där man informerar om intressanta hus i Jönköpings centrum.

 

Detta gör att Jönköpings egna invånare såväl som besökare i kommunen på ett bra sätt får information om stadens byggnadskulturella sevärdheter och om

stadens framväxt och byggnadshistoria.

 

I Nässjö sattes i mitten av 1990-talet metallskyltar upp på ett tiotal hus i centrum. Det gäller bl.a. Stadshuset, Järnvägsstationen, Centralskolan. Kulturhuset och f.d. Metodistkyrkan. Där informeras om husets tillkomst, historia, ägare och arkitekter o. dyl. Nu har flera av dessa skyltar blivit slitna. På f.d. Metodistkyrkan har skylten försvunnit det senaste året.

 

Skyltarna på flera av husen behöver bytas ut. Fler bevaransvärda och kulturhistoriskt intressanta hus i Nässjö kommuns olika tätorter borde få skyltar där

husets historia och tillkomst beskrivs. Det gäller t.ex. Cityhuset, Hotell Högland och Pigallefastigheten (f.d. Folkets Hus) i centrala Nässjö.

 

Vidare borde foldrar liknande de som Jönköpings kommun gjort tryckas och finnas tillgängliga på bl.a. bibliotek, turistbyrå, skolor och kulturhus. Samma information borde också göras tillgänglig på kommunens internetsida.

 

Detta skulle ge både kommuninvånare och turister ökad kunskap om

kommunens historia!

 

Jag föreslår därför att:

 

- de skyltar på hus som finns uppsatta idag ses över och byts ut om det behövs.

- fler hus i Nässjö kommun får skyltar där det berättas om husets tillkomst och historia,

- foldrar med karta, bilder och textinformation om de skyltade husen trycks och görs tillgängliga för allmänheten.

- att motsvarande information finns på Nässjö kommuns hemsida.

 

Thomas Erixzon, SAFE