”Släpp in allmänheten i vattentornet”

Interpellation till Bo Zander (s)

Jag lämnade den 9 juni 2002 in en motion om att vattentornet i Nässjö centralort borde öppnas för allmänheten.

Tillstånd finns idag för att ta upp 15 personer till utkiken. Tillstånd finns inte idag att gå in i museet. Och det senare omfattas inte av min fråga.

Inför valet 2002 var alla partier angelägna att få igång den populära verksamheten. Utkiken är en pärla som bör öppnas i sommar. Att tornet är öppet är viktigt för nässjöbornas trevnad och turistverksamheten i bygden.

Att tro att Hembygdsföreningen kan orka med att sköta även denna verksamhet är säkert inte realistiskt då de redan har en stor och berömvärd verksamhet i Hembygdsparken.

Min fråga till dig är:
Kan du till exempel se till att ungdomar som söker arbete i sommar kan ta på sig uppgiften att sköta verksamheten vid vattentornet?

Bernt Hultberg (safe), 2006-04-21    

 

Interpellationssvar

från Bo Zander (s)

Bernt Hultberg har den 21 april i år lämnat in en interpellation ställd till mig om att släppa in allmänheten i vattentornet.

Som du vet Bernt, ägs vattentornet av Nässjö Affärsverk AB och därmed blir din önskan egentligen en fråga för bolagets styrelse.
Efter kontakt med Nässjö Affärsverk så kan jag dock konstatera att det, med all sannolikhet, inte går att möta ditt önskemål inför den stundande sommaren. I januari i år trädde en livsmedelslagsstiftning i kraft. Denna lag för med sig att Nässjö Affärsverk måste genomföra en risk- och konsekvensanalys för vattentornet eftersom detta förvarar livsmedlet vatten.
Den nya livsmedelslagen är ganska restriktiv och om jag uppfattat läget korrekt finns det kommuner som, utifrån de krav den nya lagen ställer, stängt sina vattentorn för obehöriga.

Med andra ord så får vi avvakta Nässjö Affärsverks analysarbete innan vi kan diskutera möjligheten att släppa in allmänheten i vattentornet igen.