Reinfeldt har lånat politiken från Finland.

 

Det mesta av sin jobbpolitik har Maud, Fredrik, Lars och Göran lånat från Finland. Där har man tillämpat jobbavdraget med sänkt skatt på inkomster samtidigt som ersättningarna i a-kassan och sjukförsäkringens sänkts redan för snart tio år sen.

 

;Man trodde i Finland att generösa ersättningar i socialsystemen var en viktig orsak till arbetslösheten och stramade upp dem. Nu har dessa insatser utvärderats av Markus Jäntti, professor i nationalekonomi vcid Åbo akademi och hans slutsats är att effekten av de här åtgärderna på sysselsättningen har varit obefintliga.

 

Det som däremot har hänt i Finland är att klyftan mellan rika och fattiga hushåll har ökat hela tiden liksom barnfattigdomen. 70 procent av de ökade inkomstskillnaderna kan hänföras till nedskärningarna.

 

Skatteavdraget för hushållsnära tjänster har också prövats i Finland, men sysselsättningseffekterna har varit ganska blygsamma. 1000 nya jobb i stödbranschen har man kommit fram till.

 

1000 jobb och många bara på deltid är något helt annat än de fantasisiffror som Maud Olofsson och Göran Hägglund strött omkring sig i sina försök att rättfärdiga dessas få jobb.

 

Ljuset kommer inte alltid från Öster, Reinfeldt!

 

Bernt Hultberg, SAFE-medlem, Nässjö.