Rättvisa för de minsta

(svar på två inlägg tisdag 6 mars)

 

Jag har skrivit ett antal inlägg om det kommunala vårdnadsbidraget. Att barnen är bland det känsligaste vi kan prata om visade sig än en gång mycket tydligt.

 

Flera kristdemokrater har tydligen drabbats av ”vänsterkräksjukan”. Kort vill jag säga, att min hållning i fråga om vårdnadsbidrag sammanfaller till stora delar med folkpartiets på riksnivå, dvs kd:s allianssyskon. Även moderaterna har en syn på förskolan som delvis ligger ganska nära (s). Det är alltså en borgerlig socialliberal politik som kd-insändarna vill Gulag-märka!

 

Lite om räknande kring vårdnadsbidrag
(jag klumpar ihop argument från ett par insändare)

- Skilj på kommunala och statliga åtaganden! Visst är det skillnad om kommunen betalar vårdnadsbidrag och om staten betalar föräldrapenning? I det senare fallet kostar det inget för vår kommun. Dessutom blir det en valmöjlighet för alla, inte för några. Erfarenheterna från Nacka kommun visar nämligen, att många skriver i sifos enkät att de skulle vilja tillbringa mer tid med barnen, men det är få som verkligen gör det. Det tolkar jag som att de inte har råd.

- Den som stannar hemma med barnen, tar emot vårdnadsbidrag och betalar ingen kommunalskatt. Dessa två saker tillsammans påverkar kommunens ekonomi. Enligt kommunalrådet från Nacka (numera riksdagsmannen) är detta kostnadsneutralt jämfört med en förskoleplats.

 

Tro på alla föräldrars kärlek till sina barn!

Av hälsoskäl och för att slippa anonyma uppringningar försöker jag göra detta inlägg till mitt sista.

Jag har också tröttnat att skriva om allt jag inte tycker. Jag börjar undra, om dessa hjärnspöken från författarnas sida beror på skillnad i människosyn.

Jag har tilltron, att alla föräldrar älskar sina barn och vill deras bästa. Jag tror också att många skulle vilja vara hemma mer med barnen, om de hade reella ekonomiska möjligheter enligt egen bedömning som vuxna individer.

Jag respekterar de föräldrar som stannar hemma hos sina barn även utan ersättning.  Men jag har svårt att acceptera tanken, att värmen i ens föräldrakärlek skulle mätas i vilken försakelse man gör för att vara hemma med sina barn. Vi får inte göra barnavård till en tävling.

Det fanns tider i diskussionen om barnomsorgen, när ”Ullareds-myten” var utbredd (Föräldrarna sades lämna barnen på förskolan för att åka till Ullared och handla). Sedan dess har politiker kommit på att man stötte sig med många väljare, så man har försökt säga att ”vi ska ha ett bra dagis”, fast mest för att vara politiskt korrekt. Senaste fullmäktige i Nässjö dök tendenser till smutskastande av förskolan, och föräldrar som har barnen där, upp igen.

Frasen om bra dagis/förskolor verkar mest vara en läpparnas bekännelse. Vore man intresserad av att alla barn får en bra uppväxt, skulle man i så fall hellre föreslå krafttag mot den aktuella ordningen. I stället försöker skribenterna hålla fram nuvarande situation som vore den något eftersträvansvärt. Jag är beredd att satsa på mer än ett alternativ inom barnomsorgen, som kan komma alla barn till godo. Är kd det?

Kvaliteten på Nässjös förskolors verksamhet behöver ses över, även om ett antal avdelningar nyligen öppnats. Den nya majoriteten (där safe ingår) får lämna prestige och hänsyn till tidigare beslut åt sidan och kommer att göra en grundlig översyn. Färre barn på avdelningarna skulle säkert förändra situationen, men löser det alla problem? ”Utan spaning ingen aning” brukar det heta. Det är inte bristen på vårdnadsbidrag som ska åtgärdas, det är bristen på resurser, personal och lokaler, kanske annat också, som en översyn får visa i så fall.

 

När kommer vårdnadsbidraget?

Det är fp och m på riksnivå som bromsar, inte jag.

Kd vill ha det kommunala vårdnadsbidraget från 1 januari 2008, moderater och folkpartister vill ha ett helt paket tillsammans.

När det statliga vårdnadsbidraget införs, kommer det säkerligen att knytas till bidrag så, att kommunerna i praktiken inte kan säga nej. Låt oss hoppas att fp:s kvalitets- och jämställdhetskrav har fått genomslag då! Göran Hägglund vill nämligen att man ska ta bort pappamånaderna från föräldrapenningen, vilket säger en hel del om vilka han tycker ska stanna hemma hos barnen. Det kan därför vara klokt med den jämställdhetsbonus som folkpartiet vill knyta till vårdnadsbidragets införande.

 

Wilhelm Brüggemann

ledamot i IFO-nämnden

i Nässjö för SAFE