Vilken omsorg/boende finns det för yngre personer med demenssjukdom?

 

Interpellation till Anders Hansen (SAFE) från Laila Norss (kd), 28 maj 2007

 

Att en person är dement betyder att han/hon förlorat många av sina grundläggande kognitiva förmågor såsom minne och andra intellektuella funktioner (t.ex. orienteringsförmåga, språk, tankeförmåga). Demens kan orsakas av flera olika sjukdomar och Alzheimers sjukdom är den vanligast förekommande demenssjukdomen.

 

Omkring 5 % av befolkningen över 65 år har en demenssjukdom. De flesta är över 80 år eftersom risken för att drabbas ökar med stigande ålder.

 

Även om demenssjukdom är vanligast i åldrandet så finns det också yngre personers om drabbas av demenssjukdom. Dessa utgör någon procent av befolkningen under 65 år. Sjukdomen kan observeras så tidigt som i 35-årsåldern.

 

Målgruppen, yngre personer med demens, har helt andra behov än de som drabbas i högre ålder. De yngre är oftast fysiskt friska och starka och behöver därför ett annat omhändertagande och andra aktiviteter.

 

Mina frågor är:

Vilken omsorg / boende finns i kommunen idag för denna målgrupp?

Hur planeras det för denna målgrupp i framtiden?

Finns det någon plan för att utbilda personal med spetskompetens för att möta behoven?

 

Interpellationssvar från Anders Hansen (safe), 19 juni 2007

 

Laila Norss har ställt följande frågor till mig:

Vilken omsorg/boende finns i kommunen idag för denna målgrupp?

Hur planeras det för denna målgrupp i framtiden?

Finns det någon plan för att utbilda personal med spetskompetens för att möta behoven?

 

Jag vill lämna följande svar:

Nässjö kommun har idag cirka 250 personer med en konstaterad demenssjukdom. Av dessa är endast tre personer under 65 år och i åldern mellan 55 och 65 år.

 

Av dessa tre personer med demenssjukdom och som är under 65 år bor två personer på gruppboende och en bor i hemmet. Enligt personalen på landstingets minnesmottagning finns en tendens att antalet yngre personer med demenssjukdom ökar.

 

För gruppen yngre personer med demenssjukdom som ansöker om och blir beviljade en plats på särskilt boende, finns idag inget särskilt gruppboende för yngre personer. Om en person har behov av särskild stimulans, aktiviteter och andra insatser ska dessa finnas med i vårdplaneringen för personen.

Om en person i unga år drabbas av demenssjukdom kan förutom socialtjänstlagen även lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) vara tillämplig. Tänkbart är att denna person tillhör personkrets 3 i LSS, nämligen ”personer med varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service”.

 

Demensvård är ett av de områden som Nässjö kommun har ansökt om stimulansmedel till. I ansökan har begärts 811 000 kr för att under hösten 2007 samt under 2008 utbilda och handleda personalen på kommunens gruppboende. Ambitionen är att finna en gemensam arbetsmetod för kommunens gruppboende där omvårdnaden ska vara individuellt anpassad. Dessa utbildningsinsatser ökar förutsättningar för att omvårdnaden av yngre personer med demenssjukdom även innefattar individuella behov av t.ex. aktiviteter och stimulans.

 

Det finns idag ingen plan för riktad utbildning till särskild personal för yngre personer med demenssjukdom. Den personal med spetskompetens som idag finns i kommunen är sjuksköterskorna på Ingsbergsgården och Hallebo, som är tillgängliga för att medverka till att utarbeta vårdplaner för demenssjuka i hela kommunen.