Anders Hansens (ordförande i omsorgsnämnden) interpellationssvar på fullmäktige den 29 mars 2007.

 

Margareta Andersson (kd) har ställt följande fråga till undertecknad:

Jag vill lämna följande svar:

Bakgrund
Under 2006 tog den socialdemokratiska regeringen initiativ till en nationell utvecklingsplan för vård och omsorg om äldre som godkändes av riksdagen i juni 2006 och som är en plan för de kommande tio årens utveckling av vården och omsorgen om äldre personer.

I linje med den nationella utvecklingsplanen avsattes medel i form av stimulansbidrag. Inom ramen för stimulansbidraget för år 2006 avseende insatser inom vård och omsorg för de mest sjuka äldre fick Nässjö kommun sammanlagt 1, 687 miljoner kronor.

Med hjälp av stimulansbidraget för år 2006 och 2007 är insatser inom följande tre områden aktuella in Nässjö kommun:

Investeringsstöd 2007
Regeringen avser även att införa ett investeringsstöd till särskilda boenden för äldre. Ett sådant stöd måste dock prövas mot EU:s statsstödsregler. Detta innebär att investeringsstödet inte får betalas ut förrän Europeiska kommissionen godkänt stödet. Investeringsstödet har anmälts till kommissionen.

Regeringen anser att investeringsstödet ska kunna lämnas för ny- eller ombyggnation som innebär nytillskott av bostäder eller vissa förbättringar av utrymmen för boendes måltider, samvaro, hobby, rekreation och som inleds under perioden 1/1 2007-31/12 2011.

Stödet föreslås uppgå till 500 miljoner kronor och ska kunna lämnas med 2600 kr/m2 för nybyggnad och 2200 kr/m2 för ombyggnad.

Nässjö kommun har särskilda boenden med god standard och just nu är behovet stort av platser på gruppboenden och äldrehem. Förvaltningen har fått i uppdrag att undersöka hur fler särskilda boenden och fler platser för korttidsboenden kan åstadkommas.

Stimulansbidrag 2007
Den nuvarande regeringen gör en satsning på 1,35 miljarder för de äldre genom beslut om stimulansbidrag för vård och omsorg om äldre personer. Av stimulansbidraget ska 70 procent fördelas till kommunerna och 30 procent till landstingen. Nässjös andel av satsningen under 2007 är 3,808 miljoner.

Socialstyrelsen kommer under första kvartalet 2007 att lämna mer preciserade anvisningar om vilka krav som ställs på kommunerna för att få stimulansbidrag. Anvisningarna har ännu ej skickats ut.

I Nässjö kommun är inriktningen att med hjälp av stimulansbidraget för år 2008 och 2008 göra särskilda insatser inom områdena förebyggande arbete, utveckling av demensvården och det sociala innehållet. Förberedelsearbetet inom omsorgsförvaltningen har nyligen påbörjats.