Svar till Ebert Sjöberg SmT 9/4 -09.

 

Ebert Sjöberg har i en insändare kritiserat SAFE för bl.a. uteblivna satsningar på aktivering för de äldre i Nässjö. SAFE var det enda parti som röstade emot nedläggningen av aktiveringen för de äldre 2004. En del av valframgången för SAFE 2006 berodde nog detta.

 

I SAFE:s valprogram från 2006 står det att SAFE kräver följande: ”Bemannad aktivering på kommunens seniorboenden för fysisk träning, mental stimulans och social gemenskap. Aktiveringen görs tillgänglig även för äldre som har sin bostad utanför seniorboendena”.

 

Sedan SAFE tillsammans med (S) och (V) bildade majoritetsstyre i Nässjö kommun har aktiveringen byggts ut och blivit gratis att använda. Idag finns det träffpunkter för personer med eget boende inom alla kommundelar. Dessa är Björkliden i Anneberg, Malmåkra i Malmbäck, Forsbacka i Forserum och Parkgården, Brinellgården och Sturegården i Nässjö. På dessa träffpunkter erbjuds aktivering vid två tillfällen per vecka och ambitionen är att få till ytterligare aktiveringsträffar.

 

Särskilda boenden med bemanning dygnet runt finns i alla kommundelar. Här finns aktivering vid flera tillfällen i veckan - på något ställe varje vardag. Aktiveringen är både individuell och i grupp beroende på behov. Från och med maj månad 2009 så ska alla särskilda boenden, d v s äldrehem och grupp-boenden, inom äldreomsorgen få extern medverkan till planerad aktivering två gånger per vecka. I 2009 års budget har avsatts 300 tkr för denna förstärkning av aktiveringen.

 

Det är alltså en hel del arbete nedlagt för att uppfylla vallöftet om aktiveringen. Däremot har vi inte fått receptionen bemannad igen i Parkgården, men har heller inte lovat detta i valprogrammet.

*

I valet 2006 fick SAFE ca 20 % av rösterna och vi har inte egen majoritet i full-mäktige. I samarbetet med (S) och (V) i Nässjö måste vi kompromissa och självklart kan då inte allt i vårt valprogram genomföras. SAFE ville t.ex. höja skattsatsen med 50 öre och ge mer resurser till omsorgen 2009. Kompromissen stannade vid 35 öres skattehöjning. Om denna och andra kompromisser som vi har gjort leder till ett ”SAFE-ras” i valet 2010 återstår att se.

 

Man ska tänka på att (S) och (V) i detta sammanhang inte är ett alternativ till SAFE – alla tre partierna är lika ansvariga för den politik som har förts i Nässjö sedan valet 2006.

 

De fyra borgerliga partierna är heller inte ett alternativ för de väljare som vill ha mer resurser till omsorgen – snarare tvärtom. Samtliga borgerliga partier gick emot skattehöjningen i den senaste budgeten och som gav 17 miljoner mer till den kommunala kassan 2009. De borgerligas budgetförslag hade inneburit bortåt 5 miljoner mindre till omsorgsnämnden – och det hade inte medfört mer resurser till vare sig aktivering eller reception på Parkgården.

 

Visserligen talar Moderaterna redan om ”Röd avgång 20.10” på sin hemsida. Ett gott råd till (M) är dock att dämpa sitt övermod och begrunda ett klassiskt citat från den gamle centerledaren Gunnar Hedlund; ”Man ska inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten”.

 

Thomas Erixzon
SAFE-medlem, Nässjö.