Laval-domen leder till lönedumpning

 

Det fackliga arbetet bygger på att stoppa låglönekonkurrens och social dumpning. Det innebär att ingen ska underbjuda i lön och andra arbetsvillkor. Skulle det bli vanligt att underbjuda i lön minskar den fackliga styrkan och löntagarna får en sämre förhandlingssituation.

 

Därför är det mycket allvarligt att Arbetsdomstolen i Sverige har dömt Byggnadsarbetarförbundet och Elektrikerförbundet att betala skadestånd till det lettiska byggföretaget Laval. Laval gick in med sina arbetare och dumpade löner och arbetsvillkor vid bygget av en skola i Vaxholm. Byggnads och Elektrikerna tog då till stridsåtgärder för att få Laval till att betala enligt svenska kollektivavtal. Att Arbetsdomstolen åsidosätter svenska kollektivavtal är ett slag mot fackföreningsrörelsen och dess medlemmar.

 

Så långt har alltså EU-anpassningen gått att grundläggande förhållanden på den svenska arbetsmarknaden hotas. Att detta skapar glädje hos Svenskt Näringsliv och den borgerliga regeringen är givetvis inget konstigt.

 

Att det skapar missmod inom fackföreningsrörelsen är heller inte konstigt. Stora delar av fackföreningsrörelsen propagerade för och ville - av obegripliga skäl - att Sverige skulle gå med i EU när det var folkomröstning om det svenska medlemskapet. Det är nu dags för flertalet inom fackföreningsrörelsens toppar att agera för att minska skadeverkningarna av EU-medlemskapet. Kan vi inte ens behålla vedertagna förhållanden på den svenska arbetsmarknaden är det dags för fackföreningsrörelsen att agera för ett utträde ur EU.

 

Uno Kenstam,

Safe-medlem, Nässjö