Kommunen ska bestämma

 

Ska en kommun avgöra om en privatskola ska få öppnas i kommunen och betalas med kommunala skattemedel?

 

I början av 1990-talet genomfördes den så kallade kommunaliseringen av skolan. Lärarnas anställningar blev kommunala och ansvaret för skolan togs över från staten till kommunen.

 

I dag kan en kommun få betala för en privat skola som etablerar sig även om man anser att den inte behövs eller har råd. Om statliga Skolverket godkänner en ansökan är det bara upp till de lokala skattebetalarna att stå för notan.

 

När de elever som väljer en privatskola tar med sig resurserna från den kommunala skolan står den i sin tur kvar dör med sina fasta kostnader för lokaler och personal och tvingas skära ner i verksamheten. Ansvaret för eleverna om den privata skolan går i konkurs eller om barnen inte får den undervisning de har rätt till kvarstår dock för kommunen att betala.

 

Principen som säger att kommunen ingenting har att säga till om när privatskolorna etableras är ohållbart. Vinstintressena ska hållas borta från utbildningen av våra barn. De privata skolorna är idag oftast stora internationella bolag.

 

Skolan skall inte vara en marknadsplats där utbildning köps och säljs som vilken vara som helst.

 

Bernt Hultberg,

SAFE-medlem, Nässjö.