Storföretag tar över apoteksmarknaden

 

I Norge privatiserades apoteken redan 2001 och där har de tre stora kedjorna idag 90 % av apoteken i sin ägo.

 

När privatiseringar och avregleringar drevs igenom pratade farmacevtföretagarna om ett statens monopol skulle brytas och att småföretagarna skulle ta över. Men verkligheten blev annorlunda, det blev istället ett nytt monopol, ett privat sådant.

 

Detsamma håller på att hända i Sverige. Nu är det de stora privata läkemedelsmonopolens koncerner på väg att ta över verksamheter inom EU.

 

Nästan 10 år efter den norska avregleringen har priserna inte sjunkit på receptbelagda mediciner. De vinster som monopolen gjort har inte lett några fördelar för oss patienter, utan istället tillfallit företagen i vinst.

 

Alliance Boots redovisade nyligen en vinst på 6,5 miljarder kronor för senaste räkenskapsåret. Bolaget är en av de verkliga höjdarna inom Apoteksverksamheten i Europa. Italienaren Stefano Pessina äger bolaget.

 

Stefano har gjort sig en förmögenhet på nästan 20 miljarder kronor inom apoteksbranschen och är en av världens rikaste personer. Han tjänar sina pengar på de skattesubventioner som många länder har på mediciner.

 

Nu ska Andy Hornby, tidigare vd på brittiska finansbolaget HBOS, ett rövarföretag som kostat de brittiska skattebetalarna dyra pengar, nu ska han ges makt över försäljningen av livsviktig medicin i Sverige.

 

Bernt Hultberg.