Centerns svek i kärnkraftsfrågan.

 

Under Centerns storhetstid på 1970-talet var det inte minst kärnkraftsmotståndet som förde Torbjörn Fälldin till statsministerposten 1976. Då hade Centern 20-25 % av väljarkåren bakom sig och var det ledande borgerliga partiet. I Barsebäcksmarscherna var inslaget av gröna Centerfanor stort.

 

I folkomröstningen om kärnkraft 1980 var Centern det ledande partiet bakom ”Linje 3” – det alternativ som ville avveckla kärnkraften i Sverige inom 10 år. Hade denna linje vunnit så hade kärnkraften varit borta i Sverige redan 1990.

 

Nu blev det dock kärnkraftsförespråkarnas ”Linje 1” och ”Linje 2” som vann folkomröstningen. Men även dessa både linjer förespråkade en avveckling av kärnkraften, men på längre sikt. Innevarande år – 2010 – nämndes ofta av ”Linje 2” som slutår för kärnkraften i Sverige.

 

När man väl hade byggt 12 kärnkraftsverk skulle heller inga nya byggas. Detta blev även riksdagens beslut i början av 1980-talet.

 

Nu har Centern gjort helt om. Tillsammans med de övriga borgerliga partierna har man i riksdagen den 17 juni 2010 med knapp majoritet beslutat att riva upp förbudet mot att bygga ny kärnkraft i Sverige. Centern är nu för att starta nya kärnkraftsverk i landet.

 

Detta visste väljarna inget om när man röstade i valet 2006. Tvärtom så lovade den borgerliga alliansen inför valet 2006 att inte upphäva avvecklingslagen och kärntekniklagens förbud mot ny svensk kärnkraft. Detta löfte upprepades i den borgerliga regeringsförklaringen hösten 2006.

 

Men de löftena var inte mycket värda visar det sig nu. Med Centerns och Maud Olofssons benägna hjälp blev det nu en knapp riksdagsmajoritet – 174 röster mot 172 - för att tillåta nya kärnkraftsbyggen i Sverige.

 

Kärnkraftshökarna jublar förstås. Men det blir nog svårare att bygga ut alternativ och förnyelsebar energi i landet efter detta riksdagsbeslut. Två centerpartister framhärdade dock och röstade emot att upphäva förbudet mot ny kärnkraft. Men majoriteten - 26 ledamöter - i Centern röstade ja.

 

Man kan undra vad den gamle Centerledaren Torbjörn Fälldin tänker om det hela. Andra f.d. centerpartister – som Birgitta Hambreaus och Börje Hörnlund – har lämnat Centerpartiet. Det verkar vara ”Stureplanscentern” – med Fredrik Federley i spetsen – som idag styr och ställer och ställer inom detta parti.

 

I en opinionsmätning från Skop den 19 juni ligger Centern under 4 %-spärren. Så som dagens Centerparti ser ut vore det ingen större förlust om partiet åker ut ur riksdagen i höstens val.

 

Fotnot: Även Kristdemokraterna stödde ”Linje 3” i folkomröstningen 1980. Detta parti har dock sedan länge bytt fot och är sen många år ivriga kärnkraftsförespråkare.

 

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö.

 

 

Fotnot: Insändaren var publicerad i SmT den 1 juli 2010 men då i en starkt förkortad version.