Inkomsten styr ofta åsikten.

Tänk om du plötsligt fick en månadslön på 50 000:-? Kanske 75 000:-? Eller rentav 150 000:-? Tror du inte att dina åsikter om ett och annat med tiden skulle förändras? Du skulle kanske tycka att det där med ett jämlikt samhälle inte var en särskilt bra idé. Du kanske skulle tycka att skatterna var på tok för höga och borde sänkas - särskilt för de med stora inkomster.

Du kanske skulle börja tycka att folk kunde betala sina sjukhuskostnader själva. Att arbetslösa borde få lägre a-kassa. Och att Du vore väl förtjänt av ett litet skatteavdrag om Du anställde en liten "piga" därhemma?

Du kanske skulle tycka att det var fel att fattigt folk hade så stort inflytande på hur Dina skattepengar användes? Tio fattiga har ju fler röster än en rik. De kunde ju rösta fram partier och politiker som inte alls tyckte som Du? Då vore det väl mycket bättre om experter fick styra och ställa det mesta i samhället? Eller "marknadens aktörer"? Eller varför inte byråkraterna i Bryssel?

*

Tänk då på att varje gång du ser någon "expert" eller annan tyckare uttala sig i TV så är det en person som har just de här inkomsterna. Regeringens medlemmar tjänar upp mot 100 000:- i månaden - statsministern ännu mer.

De mest kända journalisterna har löner på dessa nivåer. Ledarskribenterna på de stora drakarna kan tjäna ännu mer - något att minnas när du hör citat från ledarsidorna på t.ex. Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen eller Sydsvenskan.

Uttalar sig sen en börsanalytiker eller chefsekonom - t.ex. Stefan Fölster på Svenskt Näringsliv - ja då ligger inkomstnivåerna oftast på långt över 100 000:- i månaden. Kommer sedan någon VD för ett storföretag och ynkar sig om hur besvärligt det är att leva i Sverige - så har du framför dig en person med en lön på flera hundra tusen i månaden - och med dithörande bonusavtal, optionsavtal, extra förmåner och fallskärmar.

Tänk på att det oftast är någon rik och högavlönad som släpps fram för att uttala sig TV:s nyhets- och debattprogram när det gäller politik och ekonomi. Då ska man även tänka på att vederbörandes egen höga inkomst och stora förmögenhet ofta styr den åsikt som man då framför. Egenintresset är ofta störst hos dem som tjänar mest och redan har det bäst!

 

Thomas Erixzon, SAFE-medlem, Nässjö