Svar till ”H Andersson” Folkbladet Jönköping 30/2 2009.

 

Det finns flera FN-resolutioner som i tydliga ordalag kräver att Israel lämnar de områden som man ockuperade i samband med sexdagarskriget 1967. Detta gäller bl.a. den av Andersson omnämnda FN-resolution 242 som enhälligt antogs av FN:s säkerhetsråd den 22 november 1967. Israel har ensidigt struntat i kraven från FN. Man fortsätter ockupationen av palestinsk mark sedan mer än 40 år.

 

Den mur som Israel idag bygger ligger på ockuperad mark, på palestinsk jord. Detta strider helt mot folkrätten. Detsamma gäller alla de bosättningar som Israel har på palestinskt område.

 

Israel har, med stöd av USA, en total militär övermakt gentemot palestinierna. Det visade sig inte minst i Gaza-kriget för 1 år sen. Då dödades tretton israeler, varav tre civila, medan 1 434 palestinier dödades. Bara 234 av dessa var stridande. Bland de dödade fanns 288 barn och 121 kvinnor. Allt enligt en FN-rapport från den 11 februari 2009.

 

När får vi se ett stopp för israeliska terroristattacker mot palestinska områden? När ska palestinierna få leva inom säkra och erkända gränser? När får vi ett slut på den israeliska ockupationen?

 

Till sist ett förslag till H Andersson: Besök gärna ockuperat område som gäst hos någon palestinsk familj. Varför inte hos kristna palestinier i självaste Betlehem? Då har du stora möjligheter att få uppleva den palestinska vardagen under israelisk ockupation; med murar, vägspärrar, husrivningar, upprivna olivlundar, trakasserier från bosättare och soldater, med mera.

 

Förhoppningsvis får du under en sådan vistelse en annan syn på konflikten mellan Israel och Palestina.

 

Bernt Hultberg, Nässjö.