Vapenindustrin tjänar på krig.

 

Bland dem som tjänar mest på krig är vapenindustrin i olika länder. De som tillverkar vapen har ett stort egenintresse av att hålla igång striderna och våldet. Krigen blir ypperliga tillfällen att visa upp och marknadsföra sina dödsbringande vapenarsenaler för hugade köpare och spekulanter.

 

I de pågående krigen i Afghanistan och Irak är många länders trupper inblandade. Lika så många finns många länders vapentillverkare på plats på dessa slagfält. Vapenförsäljarna behöver stridsområden för att kunna visa upp sina vapens kapacitet och för att utveckla nya vapensystem. Det finns i dessa kretsar krasst ekonomiska intressen bakom allt tal om ”fredsfrämjande truppinsatser”.

 

Det hela är alltså inte så oskyldigt och ideellt som det kan låta i krigspropagandan. Detta gäller nog även de svenska truppernas närvaro i Afghanistan. Sverige är som bekant en stor vapentillverkare och vapenexportör. Bofors är ju ett känt begrepp världen över.

 

Sverige satte nytt rekord i vapenexport år 2009. Man sålde vapen för 13,6 miljarder kronor enligt årsstatistiken från ”Inspektionen för strategiska produkter”. Det är den högsta siffran sedan myndigheten instiftades 1996.

 

Ett av de länder man exporterade vapen till var Pakistan; ett grannland till Afghanistan. Den pakistanska militären hade möjligheter att nästan på plats se hur det ”svenska stålet biter”.

 

Sverige säljer även vapen till det krigförande USA, som ju har stora ockupationsstyrkor både i Afghanistan och Irak.

 

Vapenindustrin och vapenexportörerna är en av de största drivkrafterna till många av krigen idag. Att bekämpa dessa profitörer på död och krig är en av fredsrörelsens viktigaste uppgifter!

 

Thomas Erixzon

Nässjö Freds- och Skiljedomsförening