Högern inom S har tagit över

 

Några månader efter Stefan Löfvéns tillträde som socialdemokratisk partiordförande blir det alltmer tydligt att det är högern inom S som tagit över.

 

Ett exempel på detta är att Magdalena Andersson inte vill avskaffa borgarnas "jobbskatteavdrag". Pensionärer, sjuka och arbetslösa kommer även i fortsättningen att få betala en högre andel av sin inkomst i skatt än de som har ett jobb. De enorma skattesänkningarna som högerregeringen har gjort kommer också att bestå. Detta innebär att skola, vård och omsorg kommer att få otillräckliga resurser även om socialdemokraterna kommer att vinna valet 2014.

 

Den utrikespolitiske talesmannen Urban Ahlin vill heller inte lova att avbryta det skandalösa vapensamarbetet med diktaturregimen i Saudi-Arabien. Socialdemokraterna vill nu också behålla avdragsmöjligheten för ”hushållsnära tjänster”.

 

Ett aktuellt och tydligt exempel på att S-högern tagit över är den debattartikel som Löfvén skrev ihop med Magdalena Andersson (ekonomisk taleskvinna inom S) i DN i början av maj. Artikeln avslutas med att S måste se till att de arbetslösa i landet blir mer "anställningsbara".

 

Detta är ett typiskt borgerligt argument, och där man vill skuldbelägga den som arbetslös för sin situation. I Sverige av idag har vi bortåt 400 000 arbetslösa. Antalet lediga arbeten är lite drygt 50 000. Det går alltså ungefär 8 sökande på varje ledigt jobb! I en sådan situation hjälper det inte hur "anställningsbar" man gör sig - sju personer av åtta som söker jobb kommer ändå att förbli arbetslösa! Ansvaret för detta ligger inte hos de arbetslösa - det ligger hos regeringen!

 

Sverige har haft bortåt en halv miljon arbetslösa i snart två decennier. Massarbetslöshet är dock ingen naturlag. Under många årtionden prioriterade både socialdemokratiska och borgerliga regeringar sysselsättningspolitiken. Därför låg arbetslösheten för det mesta på 1-3% fram till början av 90-talet. Var den över 4 % var det en politisk skandal och ansvariga regeringar blev bortröstade.

 

Allt detta visar att högern inom (S) har tagit ett fast grepp över partiet; ivrigt påhejade av borgerligt sinnade kommentatorer i press, radio och TV. Det är samma personer som iscensatte drevet och häxjakten mot Håkan Juholt.

 

Vad ska vi med en socialdemokrati till som inte vågar driva en socialdemokratisk politik för jämlikhet och rättvisa?

 

Thomas Erixzon,

SAFE-medlem, Nässjö