Ökad jämlikhet!

 

Ökad jämlikhet stod det på en stor affisch framför Palmes talarstol, när han höll sitt tacktal som nyvald partiledare på partikongressen 1969. Detta kunde man tydligt se i dokumentärfilmen om Palme som visades i TV på juldagen. Ökad jämlikhet var det viktigaste budskapet för socialdemokraterna vid denna tid.

 

Men nu är det längesen socialdemokraterna hade dessa ord med i någon valrörelse. Tiderna har ändrats och sedan 1980 har klyftorna ökat alltmer i vårt land - både under socialdemokratiska och borgerliga regeringar.

 

Särskilt snabbt har det gått sedan Reinfeldts högerregering tog över 2006. De rika har blivit allt rikare och därtill fått stora skattesänkningar. Förmögenhetsskatten är helt avskaffad. Däremot har sjuka, arbetslösa och pensionärer drabbats hårt högerregeringens nedskärningar och försämringar.

 

Ökad jämlikhet borde idag vara en självklar valparoll för ett socialdemokratiskt parti värt namnet. Men om detta verkar det vara tyst från socialdemokratiskt partiledarhåll; där talas det mer om ”affärsplaner och ”fokusgrupper”.

 

När får vi se Stefan Löfven ha ett budskap om ökad jämlikhet på talarstolen?

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö