Kontanter är ett giltigt betalningsmedel!

 

Det är en stor skandal att Swedbanks bankkontor i länet nu vägrar att ha med kontanter att göra. Det är många som blir drabbade av denna kraftigt försämrade service. På insändarsidorna har vi kunnat läsa om vilka problem många lokala föreningar har fått pga detta.

 

Swedbank och andra banker har redan miljardvinster medan småsparare drabbas av en massa avgifter, usel ränta, nedlagda bankkontor och annan försämrad service. Att ta bort kontanterna ur hanteringen är bara ännu ett sätt att försämra servicen och öka vinsterna!

 

Många som drabbas av ”det kontantlösa samhället” är äldre och handikappade, som har svårt att hålla reda på betalkort och dess alla koder, inloggningar och lösenord. För kunden är kontanter ofta det smidigaste sättet att betala; man räcker över sedlar och mynt och får växel och kvitto tillbaka. Allt utan att använda ett enda lösenord eller en enda pin-kod!

 

Det blir besvärligt för många när man inte kan använda kontanter. I Skåne kan man t.ex. inte köpa biljetter kontant på vare sig tåg eller buss. Här i länet har landstinget på sina håll slopat kontantbetalning i kassan.

 

Kontanter är ett av regering, riksdag och riksbank godkänt betalningsmedel. Det borde vara lag på att kontanter ska kunna användas i vardagslag av den som är kund!

 

Thomas Erixzon 

SAFE-medlem