Interpellation

 

Till

Sylve Jergefelt, omsorgsnämndens ordförande

 

Sjuksköterskemottagningar i Anneberg och Malmbäck.

 

På kommunfullmäktiges septembersammanträde besvarade kommunstyrelsens ordförande Bo Zander en interpellation från undertecknad om distriktssköterske-mottagningarna i Anneberg och Malmbäck.

 

En fråga i interpellationen var om Bo Zander var beredd att ta initiativ ett samarbete med landstinget så att innevånarna i Anneberg och Malmbäck får tillgång till en öppen sjukvård på sjuksköterskenivå. Svaret blev att Nässjö kommun var beredd att genom omsorgsförvaltningen diskutera lösningar i syfte att kunna bibehålla verksamheten. Även landstinget hade enligt Bo Zander visat intresse och vissa kontakter hade redan tagits. Vid tillfället den 27 september 2012 fanns dock vad Bo Zander visste inget konkret resultat att redovisa.

 

Jag tolkar dock svaret på interpellationen som att det finns en ambition att Nässjö kommun vill ha en öppen mottagningsverksamhet där Annebergsborna och Malmbäcksborna har tillgång till sjuksköterska några gånger per vecka.

 

Sedan dess har frågan om distriktssköterskemottagningarnas framtid vid olika tillfällen tagits upp vid Nässjös kommunala pensionärsråds (KPR) sammanträden genom PRO:s representant från Malmbäck, Uno Grahn. Enligt uppgift har besked lämnats vid KPR till Uno Grahn att Nässjö kommun i Malmbäck har uppfyllt sitt åtagande att tillhandahålla och iordningställa lokaler på Malmåkra som mottagning.

 

Vid allmänhetens frågestund i anslutning till kommunfullmäktiges sammanträde den 31 januari 2013 ställde centerpartisten Gustaf Antonsson från Malmbäck frågan om sjuksköterskemottagning i Malmbäck. Svaret blev att Nässjö kommun är villiga att medverka till en lösning genom att tillhandahålla iordningställda lokaler.

 

I skrivande stund (19 mars) har Nässjö kommun varken i Anneberg eller Malmbäck iordningställt lokaler så att sjuksköterskemottagningar kan öppnas.

 

Det finns ett flertal personer i Annebergs- och Malmbäcksområdet som på grund av ålder eller/och funktionshinder inte kan eller har mycket svårt att förflytta sig till en vårdcentral. Så länge distriktssköterskemottagningarna var öppna var antalet besökare c:a 175 per månad.

 

Mina frågor är:

Är Nässjö kommun och landstinget överens om att samverka så att sjuksköterskemottagningar blir tillgängliga i Anneberg och Malmbäck?

Om inte, vad återstår att lösa?

 

Nässjö den 19 mars 2013

 

Anders Hansen, SAFE