Till Venezuelas folk och regering

 

Kondoleansbrev med anledning av

Hugo Chavez bortgång.

 

 

Vi vill framföra våra kondoleanser till Venezuelas folk och regering efter president Hugo Chavez bortgång. Venezuela har förlorat en stor ledare som betytt mycket att lyfta Venezuelas breda folklager från fattigdom och gjort att Venezuela har blivit ett föredöme för vänstern över hela världen.

 

Chavez och Venezuela har gått i täten för den omvandling som i stort sett hela Latinamerika genomgått de senaste 10-15 åren – från nyliberalt styrda länder med stora klyftor och ojämlikhet till länder med vänsterstyre och minskad fattigdom. Latinamerikas massor har därigenom äntligen fått möjlighet att ta del av de naturrikedomar som finns i länderna.

 

Chavez har också fört en radikal vänsterpolitik med demokratiska metoder. Trots att motståndet från högern utmynnade i ett USA-stött statskuppförsök 2002 vek Chavez inte av från den demokratiska vägen – att låta folket rösta och bestämma i allmänna val.

 

Chavez vann 14 demokratiska val och folkomröstningar i Venezuela och blev omvald med bortåt 60 % av rösterna i presidentvalet 2012. Detta om något visar vilket folkligt stöd Chavez politik hade!

 

Vi hoppas att den bolivarianska revolutionen, trots Chavez tragiska bortgång, kommer att fortsätta i Venezuela och vara till inspiration och stöd för alla demokratiska och socialistiska rörelser i världen!

 

 

Nässjö den 10 mars 2013

 

 

 

SAFE

Solidaritet-Arbete-Fred-Ekologi

 

Fotnot: SAFE är ett lokalt vänsterparti med rötter i socialdemokratin, verksamt i Nässjö kommun.