Svar till ”Kristdemokrat”, SmT 11 juli

 

Venezuelas förre president Hugo Chavez vann 14 demokratiska val och folkomröstningar i Venezuela och blev omvald med bortåt 60 % av rösterna i presidentvalet hösten 2012. Han var alltså inte någon ”kommunistisk diktator” som ”Kristdemokrat” påstår.

 

Däremot stödde USA ett kuppförsök mot Chavez våren 2002 – ivrigt påhejade av en del ledarskribenter i Sverige – den demokratiska fernissan sitter löst när det verkligen gäller!

 

Chavez och Venezuela har gått i täten för den omvandling som i stort sett hela Latinamerika genomgått de senaste 10-15 åren – från nyliberalt styrda länder med stora klyftor och ojämlikhet till länder med vänsterstyre och minskad fattigdom. Latinamerikas massor har därigenom äntligen fått möjlighet att ta del av de naturrikedomar som finns i länderna. 

 

Det är mot denna bakgrund som SAFE skickade kondoleanser till Venezuelas ambassad i samband med Chavez tragiska bortgång i våras.

 

Fotnot: Tydligen är det signaturen ”Borgerlig/Klarsynt” som åter dyker upp i insändarspalten, denna gång med ”Kristdemokrat” som nytt epitet. Ämnesval och språkbruk känns väl igen!

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem