Svar till ”Skattebetalare”


De viktigaste orsakerna till onödigt höga kostnaderna i skolreformen är att Centralskolan läggs ner, att Hultets F-6 - skola läggs ner och att Nyhemsskolans upptagningsområde minskar. Det leder till kraftigt ökat upptagningsområde för Runnerydsskolan med om- och tillbyggnad för 111 miljoner, i stället för 65 miljoner för nuvarande upptagningsområde enligt tidigare projektering.

 

Om Nyhem/Hultet behåller nuvarande upptagningsområde och Hultets F-6 - skola behålls, krävs en utbyggnad av Nyhemsskolan till en 2- parallellig F-6 - skola för 18-20 miljoner på grund av att elevantalet ökar. Investeringarna blir dock 25 miljoner mindre än vid kraftigt ökat upptagningsområde för Runnerydsskolan, skolvägarna för eleverna blir tryggare, bättre integration och det är den fördelaktigaste lösningen för eleverna enligt lärare och familjer i Nyhem/Hultet.

 

Centralskolan är en trivsam skola som har god standard - det vet både elever och lärare. En nedläggning gör att ombyggnader görs för 7-9 - elever i Brinellgymnasiets B- hus för 11 miljoner. På Träcentrum ska 200 kvm göras om till trä- och metallslöjd samt ett andra plan nybyggas på ytterligare 200 kvm för textilslöjd och bild. Därtill kommer en ny entré, toaletter och omdragning av installationer som angränsar. Vad hyran blir för 7-9 - verksamheten på Träcentrum har ej redovisats.

 

Lokaler i Brinells A- hus ska iordningställas för Vård- och omsorgsprogrammet och Introduktionsprogrammet, matsalen utökas, utökade omklädningsmöjligheter i idrottshallen m.m. Vad dessa ombyggnader/lokalanpassningar kostar har inte heller redovisats. En stor majoritet av elever, lärare och rektorer har mycket sakligt beskrivit att undervisningen försämras på Brinell på grund av brist på lektionssalar, grupprum, uppehållsrum m.m.

 

Den politiska ledningen i majoriteten + moderaterna vill inte ompröva beslutet om bl.a. nedläggning av Centralskolan hösten 2014. Detta beror sannolikt på att man vill gynna Träcentrum samt att det skulle bli politisk oenighet inom majoriteten (V,S,Fp,C) + moderaterna om Centralskolans behålls.

 

SAFE anser att beslutet om skolreformen måste rivas upp.


 

Med vänlig hälsning
Anders Hansen (SAFE)