Budget 2015, ram 2016 och plan 2017.

SAFE:s budgetförslag är förslag till ändringar i kommunstyrelsens budget-förslaget del I - III.

Förslag till ram 2016 och plan 2017 är enbart en framskrivning av kommunstyrelsens förslag justerat med finansiering av särskilda yrkanden i SAFE:s budgetförslag.

Del I - finansiering och resultat.

Under 2015 - 2017 kommer skattetillväxten för Nässjö kommun sannolikt att förbättras något genom förbättrad inkomstutveckling för hushållen. Arbetslös- heten kommer dock att ligga på en fortsatt alltför hög nivå.

Nämndernas hyror kommer att öka på grund av omfattande investeringar i form av nybyggnation och renoveringar främst inom förskola, grundskola och sim- och sporthall. För att Nässjö kommun ska vara attraktiv att leva och bo i måste trenden av återkommande neddragningar inom förskola, skola och äldreomsorg ersättas med verksamhetsnära personalförstärkningar.

SAFE anser därför att en höjning av kommunalskatten är nödvändig för att bl.a. kunna finansiera förbättrade resultat i grundskolan, god omsorg för äldre och funktionshindrade samt möta behoven av ekonomiskt bistånd.

För att kompensera utsatta grupper i Nässjö kommun för höjning av kommunalskatten vill SAFE bl.a. kraft sänka dagens omsorgsavgifter.

Förslag till beslut

Skattesatsen 2014 fastställs till 22.79 % av den beskattningsbara inkomsten vilket är 60 öre mer än kommunstyrelsens förslag. Det tillför driftsbudgeten ytterligare c:a 32,5 miljoner 2015, 34,2 miljoner 2016 och 35,8 miljoner 2017.

Resultatutjämningsreserven och tillskott till kommunen i form av ökade skatteintäkter, återbetalning från AFA, generella bidrag eller bidrag liknande konjunkturstöden ska vid behov kunna användas för uppräkning av nämndernas ramar.

Budget 2015, ram 2016 och plan 2017.

Del II - driftsbudget.

Kommunstyrelsens driftsbudget

Driftbudgeten fastställs till

År 2015 2016 2017

Belopp (tkr) 95,022 94,941 94,441

Vid fördelning av tillgängliga resurser mellan olika nämnder vill SAFE prioritera:

Omsorg om äldre och funktionshindrade.

Ökade kunskaper och förbättrade resultat i grundskolan.

För att frigöra resurser till dessa prioriterade områden uppdras åt kommunstyrelsen att minska kostnaderna med 2 miljoner.

Det är viktigt att Parkgårdens seniorlägenheter med tillhörande mötesplats och övrig verksamhet förblir en öppen resurs för alla kommuninnevånarna med behov av senioranpassat boende, oavsett om det i framtiden blir seniorboende eller trygghetsboende. Det gäller även seniorlägenheter i andra kommunendelar.

Sedan kommunfullmäktige den 21/3 2013 beslutade om framtidens skola har elevantalet i grundskolan och på Brinellgymnasiet ökat kraftigt. Centralskolan behöver åter tas i bruk som 7-9 - skola. Detta för att minska den framtida elevutvecklingen på Norråsaskolan. Brinells högstadium kan därigenom avvecklas för att avhjälpa bristen på arbetsrum, uppehållsrum, grupprum och undervisningslokaler på gymnasiet.

Förslag till beslut

Kommunstyrelsen får uppdraget att minska kostnaderna med 2 miljoner.

Ägandet och driften av Parkgården, samt dagens seniorlägenheter i andra kommundelar, behålls i kommunal regi.

Centralskolan återtas i bruk som 7-9 - skola med start hösten 2015 för de elever inom tidigare upptagningsområdet som då börjar i årskurs 7. Inför hösten 2015 iordningställs ytskikt, möbler, inventarier och undervisningshjälpmedel i hus 1.

Flisby skola behålls som F-4 - skola.

Barn- och utbildningsnämndens driftsbudget

Driftbudgeten fastställs till

År 2015 2016 2017

Belopp (tkr) 667,767 661,199 661,413

SAFE anser att en långsiktig satsning på skriv-, läs-, och matematikinlärning ska återupptas med prioritering av de tidiga åren i grundskolan. En utvärdering 2010 - 2012 visar att mer tid till varje elev förbättrar kunskaperna och resultaten.

Inom förskolan har många barngrupper blivit för stora i förhållande till de tillgängliga lokalerna. Genom att utöka med ytterligare 5 avdelningar samt öka anslagen till personal kan barngruppernas storlek minska något.

Till de tjänster som barn- och utbildningsnämnden köper av kost- och städenheten utökas anslagen för ökad andelen närproducerade/ekologiska råvaror till 20 % 2015, 30 % 2016 och 40 % 2017.

Eftersom måltiderna är en viktig del av pedagogiken inom förskolan vill SAFE därför införa fria pedagogiska måltider.

Förslag till beslut

För att återuppta satsningen till förbättrad skriv-, läs- och matematikinlärning med prioritering av förskoleklass - åk 3 samt i övrigt förbättra resultaten i grundskolan tillförs 5,2 miljoner vilket motsvarar c:a 13 lärartjänster.

Villkoret om 40 timmars semestertjänst för förste- och utvecklingslärare tas bort och därmed minskar kostnaderna med 640 tkr.

För att minska barngruppernas storlek något inom förskolan tillförs 2,3 miljoner vilket motsvarar c:a 6 tjänster samt utbyggnad av ytterligare 5 avdelningar, varav en i Malmbäck och fyra i Nässjö tätort.

Kommunala riktlinjer införs för barngruppernas storlek i relation till de olika förskolornas lokaler. Riktlinjerna utarbetas i samverkan med berörd personal.

För ökad andel närproducerade/ekologiska råvaror från 12 % till 40 % tillförs 350 tkr 2015, 550 tkr 2016 och 750 tkr 2017.

För ökat antal pedagogiska måltider tillförs 350 tkr.

Kultur- och fritidsnämnden

Driftbudgeten fastställs till

År 2015 2015 2016

Belopp (tkr) 61,060 60,387 60,387

Många föreningar gör viktiga ideella insatser - inte minst för barn och ungdomar - och har det samtidigt ekonomiskt besvärligt. När många familjer har det ekonomiskt svårt är det också svårt för föreningar att behålla sina intäkter. Därför är det viktigt att höja föreningsbidragen.

Pilaboparken i Anneberg är en parkmiljö som görs till en prioriterad kommunal angelägenhet att bevara. Därför är det viktigt att öka det kommunala anslaget.

Förslag till beslut

För höjda föreningsbidrag tillförs 380 tkr.

För att öka anslaget till Pilaboparken tillförs 20 tkr.

Kultur- och fritidsnämnden får uppdraget att utreda frågan om tillgång till bokbuss.

 

Samhällsplaneringsnämnden

Driftbudgeten fastställs till

År 2015 2016 2017

Belopp (tkr) 16,741 16,241 16,291

Att Nässjö kommun är upprinningsområde för Emån, Huskvarnaån, Lagan och Svartån gör det angeläget att regelbundet undersöka mark- och vattenmiljöer.

Förslag till beslut

För ökat antal provtagningar i mark och vatten tillförs 100 tkr.

 

Socialnämnden

Driftbudgeten fastställs till

År 2015 2016 2017

Belopp (tkr) 635,396 633,577 633,777

SAFE anser att det finns påtagliga brister i arbetsmarknadspolitiken på det nationella planet. Dessutom har stora försämringar gjorts i socialförsäkrings-systemet. Effekten blir kraftigt ökade kostnader för kommunerna i form av försörjningsstöd, barn- och ungdomsvård och arbetsmarknadsinriktade åtgärder. För att något minska behovet av försörjningsstöd skapas c:a 20 arbetstillfällen som finansieras genom minskat bidragsberoende.

För SAFE är omsorgen om äldre och funktionshindrade personer ett prioriterat område som vi anser ska bedrivas i kommunal regi.

De senaste årens drastiskt höjda omsorgsavgifter har en avskräckande effekt på äldre personer - inte minst kvinnor - med väldigt låga pensioner, även om det finns en maxtaxa. Bistånd i form av t.ex. hemhandling av livsmedel kostar idag 78 kr/tillfälle att få utfört och en matportion kostar från 21 till 313 kr/portion att få hemkörd. Oavsett vilken inkomst den äldre personen har kostar en timmes hemtjänst 313 kr/timme. Endast 25 % omsorgsavgifterna kan betalas och hela

75 % av omsorgsavgifterna måste skrivas ner.

I årstakt är det idag c:a 120 personer som avsäger sig beviljade insatser inom äldreomsorgen - insatser som en utredning har visat att personen egentligen har behov av.

Tillgång till demensboende (gruppboende) och äldreboende (äldrehem) ska finnas i Anneberg, Bodafors, Forserum, Malmbäck och Nässjö så att äldre personer kan välja att bo kvar nära den bygd där de har levt och verkat.

Särskilda boenden har idag en för låg bemanning för att personalen ska ha möjlighet att ge den omsorg som den äldre har behov av.

Det finns behov av att ta fram ytterligare c:a 40 lägenheter för trygghetsboende alt. seniorboende inklusive mötesplats med tanke på dagens enormt långa kö.

Antalet sjukvårds- och rehabiliteringsinsatser i hemmet har ökat extremt sedan verksamheten överfördes från landstinget till kommunen.

SAFE vill effektivisera socialförvaltningens ledningsorganisation.

Förslag till beslut

För att något minska behovet av bl.a. försörjningsstöd skapas c:a 20 arbetstillfällen som finansieras genom minskat bidragsberoende.

För att upprätta en uppsökande fältverksamhet i samverkan mellan olika förvaltningar som ger överblick i ungdomars fritidsmiljö tillförs 1 miljon.

För ökad personaltäthet på särskilda boenden tillförs 2,7 miljoner.

Kommunfullmäktige fastställer principen att tillgång till demensboende (gruppboende) och äldreboende (äldrehem) ska finnas i Anneberg, Bodafors, Forserum, Malmbäck och Nässjö så att äldre personer kan välja att bo kvar nära den bygd där de har levt och verkat.

Socialnämnden får uppdraget att undersöka intresset i Bodafors med omnejd för att i framtiden använda Sandsjövik som trygghetsboende alt. seniorboende.

Vidare utreds fastighet som kan inrymma c:a 40 lägenheter för trygghetsboende alt. seniorboende inklusive mötesplats inom Lindens bestånd i Nässjö tätort.

För ökade behov av sjukvård, rehabilitering och syn- och hörselvård i hemmet tillförs 2,4 miljoner, vilket motsvarar 6 tjänster.

För ökad personaltäthet på Norråsagårdens 15 korttidsplatser tillförs 800 tkr.

Kommunfullmäktiges beslut från november 2011 och juni 2012 om införandet av nya avgifter inom äldreomsorgen rivs upp och kompenseras med 3 miljoner.

Avgiften fastställs till 192 kr/månad för trygghetslarm, till 15 kr/tillfälle för hemhandling och till 7 kr/tillfälle för matdistribution . Personlig omvårdnad ska vara avgiftsfri.

Kommunfullmäktige ger omsorgsnämnden uppdraget att effektivisera socialförvaltningens ledningsorganisation och därigenom minska kostnaderna med 3,4 miljoner.

För att ej höja kostpriserna i omsorgsnämndens biståndsbeslutade verksamheter tillförs 400 tkr.

För ökade resurser till aktivering i eget och särskilt boende tillförs 500 tkr.

För höjning av HAB- ersättningen till 35 kr/dag tillförs 200 tkr.

Tekniska servicenämnden

Driftbudgeten fastställs till

År 2015 2016 2017

Belopp (tkr) 65,071 66,167 67,167

I Solberga vill SAFE behålla fritids samt öppna ytterligare en förskoleavdelning och vill därför ej sälja skolbyggnaden.

Tekniska servicenämnden får uppdraget att utreda förslag till utbyggnad av Nyhemsskolan för Nyhem/Hultets upptagningsområde.

Förslag till beslut

Försäljning av Solberga skola genomförs ej.

Tekniska servicenämnden får uppdraget att under 2015 utreda förslag till utbyggnad av Nyhemsskolan.

 

 

Budget 2015, ram 2016 och plan 2017.

Del III - investeringsbudget.

Förslag till beslut

För renovering av Nässjös sim- och sporthall investeras 5 miljoner 2015, 30 miljoner 2016 och 30 miljoner 2017.

För upprustning av Centralskolans hus 1 investeras 5 miljoner 2015.