Motion till Nässjö kommunfullmäktige

 

Öppna alla nämndsammanträden för allmänheten!

 

 

Många kommunala beslut har flyttats från kommunfullmäktige till olika nämnder och styrelser. Därför fattas numera många viktiga beslut inte längre i fullmäktige – som är öppet för allmänheten och som man kan ta del av på närradion och på webb-TV.

 

Kommunallagen ger sedan många år möjlighet för kommunen att ha öppna nämndsammanträden utom i de fall när myndighetsbeslut fattas. Nässjö kommuns nämnder har i många fall haft öppna sammanträden sedan flera år; det gäller bl.a. barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden.

 

Detta begränsas nu genom att majoritetspartierna bara vill att två sammanträden per nämnd ska vara öppna varje år. Detta försvårar avsevärt för kommuninvånarna att ta del av och påverka viktiga beslut. Vi tycker att kommuninvånare måste ha en fullgod insyn i nämnders och styrelsers verksamhet.

 

Det kan också vara lämpligt att ha en del nämndsammanträden på olika platser i kommunen, för att på så sätt göra nämndsammanträdena mer lättillgängliga för kommuninvånarna i kommunens olika orter.

 

SAFE vill därför att:

 

Samtliga sammanträden för nämnder (inkl. kommunstyrelsen) – där lagen så medger - ska vara öppna för allmänheten.

 

 

Nässjö 28 december 2014

 

 

 

 

Thomas Erixzon

SAFE