Svar till Bo Öijerstsedt

 

För ett par veckor sedan skrev jag en insändare om pensionssystemet, som i sitt nuvarande skick startade 1999 och är föremål för omarbetning.

 

Jag skrev den, eftersom det förekommer tolkningar av ”arbetslinjen”, (bl a hos några riksdagsmän) som går ut på att pensionen var att se som ett bidrag och därför kunde beskattas på ett annat sätt än vanlig lön. Underförstått att de som inte är i arbete (t ex de som arbetat färdigt) är en slags latmaskar.

 

Detta var i min ursprungliga insändare. Det Bo Öijerstedt har invänt mot är, bl a att pension ska kunna kallas för uppskjuten lön. Samtidigt hänvisar han till pensionsmyndighetens hemsida. Jag håller med Bo Ö om att pensionsmyndighetens sida är bra att läsa, för att närmare få reda på vart våra intjänade pengar tar vägen.

 

Där står i ett dokument uppdaterat 2012 faktiskt just det jag hävdar: Pensionen ska betraktas som uppskjuten lön för utfört arbete

( http://secure.pensionsmyndigheten.se/OmPensionsonssystemet.html ).

 

Jag håller också med Bo Ö om, att man kan ha många synpunkter på vad en rättvis beskattning är. Det är kanske en väl så viktig fråga, men får för min del diskuteras vid ett annat tillfälle.

 

Om inget nytt tillförs denna debatt anser jag den för min del vara avslutad.

 

Wille Brüggemann

SAFE-medlem