Gör om pensionssystemet!

 

Det är glädjande att regeringen nu tänker likställa skatt på pension med skatt på inkomst och börjar med de lägsta pensionerna. Detta eftersom pension är en uppskjuten lön., och därmed bör beskattas på samma sätt.

 

Eftersom nivåerna i det svenska pensionssystemet är låga i jämförelse med andra länders kan det behövas fler åtgärder för att förbättra pensionärernas ekonomi, t ex avskaffa ”bromsen” och premiepensionsdelen:

 

Bromsen

I det nuvarande pensionssystemet har man inrättat en automatisk ”broms”, om pensionerna som betalas ut ett år skulle överstiga inbetalade medel. Teoretiskt skulle detta ske vid sällsynta händelser, men i praktiken har pensionerna sänkts­ med sammanlagt 6 procent under 2010 och 2011 och i år kommer de att sänkas med ytterligare 2,2 procent.

AP-fonderna  hade fungerat som en buffert, om inte 260 miljarder har ”lånats” därifrån och lagts in i statsbudgeten! Om pengarna hade fått vara kvar där de hör hemma, hade pensionerna aldrig behövts reduceras så som nu alltså åter sker.

 

Premiepensionen

Pensionen innehåller en del där den enskilde ska spela på börsen med sina pensionspengar, premiepensionsdelen. Nästan ingen av nyspararna väljer att aktivt göra detta, så systemet saknar legitimitet hos det svenska folket. Förvaltningen av premiepensionssystemet (PPM) kostar oerhörda summor. Pensionärerna skulle vinna på att det avskaffas och att dess avgifter förs över till inkomstpensionen.
Däremot är premiepensionsdelen är en bra mjölkko för bankverksamheten, som tillsammans tog ut förvaltningsavgifter på 800 miljoner 2012 av de blivande pensionärernas pengar!
Administrationskostnaderna för denna del av pensionssystemet var dessutom 1,7 miljarder år 2009, då saken utreddes. Hade PPM-avgiften tillförts inkomstpensionssystemet redan från början, hade man sparat över 2 miljarder per år och minskningen av pensionerna de senaste åren undvikits.

 

Översynen av systemet

”Pensionsgruppen” ska utreda systemet. Det ska göras av samma partier som tidigare och utifrån ungefär samma upplägg som tidigare, så man kan undra om det blir någon skillnad.

Med den nya regeringsbildningen får man hoppas att utredningen sker av en mer parlamentariskt sammansatt grupp.

 

 

 

 

Wille Brüggemann

Safe-medlem, Nässjö