Ett ogenomtänkt skolbeslut

 

Det har snart gått ett år sen Nässjö fullmäktige tog beslutet om att bl.a. lägga ner Centralskolan och Hultetskolan i Nässjö. Beslutet togs med stor majoritet, 41 ledamöter mot 15. Detta betyder dock inte att det var ett bra och väl underbyggt beslut - vilket ju har visat sig på allvar den senaste tiden.

 

Den utredning som ledde fram till skolbeslutet hade stora brister. Den tog bl.a. inte alls upp hur Brinellgymnasiet skulle påverkas av att ett helt högstadium flyttar dit och tar över en hel del av gymnasiets lokaler. Det står heller inget om vad som ska hända med Centralskolan när skolverksamheten upphör 2014 – skolan är ju fortfarande i kommunens ägo och kommunen står för kostnaden.

 

Det har visat sig att högstadieeleverna inte på långa vägar får plats i Brinellgymnasiets B-hus, där bl.a. gymnasieskolans introduktionsprogram och omvårdnadsprogram har bedrivits. Man blir tvungen att förlägga undervisning för gymnasieelever i tillfällig paviljong under våren/hösten 2014 och förlägga en del av högstadiets undervisning borta i Träcentrum, som ska byggas till med extra våning för en totalinvestering på c:a 15 miljoner.

 

Ett annat stort problem är också att gymnasiets E-hus har fått stängas p.g.a. miljöproblem med mögel och radon. Byggnaden kommer troligen att rivas. Mögelproblem har även dykt upp på andra delar på Brinellskolan.

 

Beslutet om ny skolorganisation togs utan att de totala kostnaderna var redovisade. De ekonomiska kalkylerna i utredningen var rätt summariskt gjorda inom Barn- och Utbildningsförvaltningen. Uppdrag gick sedan till ett flertal nämnder och förvaltningar att räkna på kostnadsaspekter av förändringarna.

 

I september skulle man enligt fullmäktiges beslut redovisat en mer genomarbetad beräkning. Detta gjordes dock aldrig. Nu tillkommer undan för undan allt fler kostnader t.ex. nya paviljonger på Brinellområdet, bygge av nytt våningsplan på Träcentrum samt sanering av Brinells A-hus efter mögelskadorna - allt detta för miljontals kronor.

 

Sista ordet är definitivt inte sagt om den nya skolorganisationen i Nässjö kommun. Det förhastade beslutet om ny skolorganísation gör valet i höst mycket besvärligt för socialdemokrater, moderater, folkpartister, centerpartister och vänsterpartister. Det var dessa partier – som trots en massiv folkopinion och en lång rad kritiska remissyttranden - röstade igenom den s.k. ”Framtidens grundskola” på fullmäktigemötet i mars 2013!

 

Fotnot: Debatten från detta sammanträde finns för avlyssning på Nässjö kommuns hemsida. Där finns även protokollet där man i detalj kan se hur partierna och de enskilda personerna röstade.

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem


Ett förhastat skolbeslut

 

Det har snart gått ett år sen fullmäktige tog beslutade att lägga ner bl.a. Centralskolan och Hultetskolan i Nässjö. Beslutet togs med stor majoritet, 41 ledamöter mot 15. Detta betyder dock inte att det var ett bra och väl underbyggt beslut - vilket ju visat sig den senaste tiden.

 

Den utredning som ledde fram till skolbeslutet hade stora brister. Den tog bl.a. inte upp hur Brinellgymnasiet skulle påverkas av att ett högstadium flyttar dit och tar över en hel del av gymnasiets lokaler. Det står inget om vad som ska hända med Centralskolan när skolverksamheten upphör 2014 – kommunen äger ju skolan fortfarande och står för kostnaden.

 

Det har visat sig att högstadieeleverna inte på långa vägar får plats i Brinellgymnasiets B-hus, där bl.a. gymnasieskolans introduktionsprogram och omvårdnadsprogram har bedrivits. Man tvingas att ha undervisning för gymnasieelever i en tillfällig paviljong under 2014 och förlägga en del av högstadiets undervisning i Träcentrum, som byggs till med en extra våning för c:a 15 miljoner.

 

Ett annat stort problem är att gymnasiets E-hus har fått stängas p.g.a. miljöproblem med mögel och radon. Byggnaden kommer troligen att rivas. Mögelproblem har även dykt upp på andra delar på Brinellgymnasiet.

 

Beslutet om ny skolorganisation togs utan att de totala kostnaderna var redovisade. I september skulle man enligt fullmäktiges beslut lagt fram en mer genomarbetad ekonomisk beräkning. Detta gjordes dock aldrig. Nu tillkommer allt fler kostnader; t.ex. ny paviljong på Brinell, nytt våningsplan på Träcentrum, samt sanering av mögelskador på Brinells A-hus - allt detta för miljontals kronor.

 

Sista ordet är definitivt inte sagt om skolorna i Nässjö kommun. Det förhastade beslutet om ny skolorganísation gör valet i höst mycket besvärligt för socialdemokrater, moderater, folkpartister, centerpartister och vänsterpartister. Det var dessa partier – som trots en massiv folkopinion och en lång rad kritiska remissyttranden - röstade igenom den s.k. ”Framtidens grundskola” på fullmäktigemötet i mars 2013!

 

Fotnot: Debatten från detta sammanträde finns för avlyssning på Nässjö kommuns hemsida. Där finns även protokollet där man i detalj kan se hur partierna och de enskilda personerna röstade.

 

Thomas Erixzon, SAFE-medlem