Extremhöger i Ukrainas regering

 

Svenska media ger oftast en förenklad bild av skeendet i dagens Ukraina. Inte mycket har sagts om det högerextrema partiet Svoboda, som nu sitter på fyra ministerposter i den regering som på ett kuppartat sätt tog makten i Kiev i februari.
 
Svoboda är ett högerparti som grundades 1992. Det hette först Ukrainas socialnationalistiska parti. Det hade som partisymbol en spegelvänd version av den s.k. varghaken som användes av tyska Vaffen-SS. För tio år sedan bytte partiet namn och symbol.
 
Svoboda har nära kontakter med olika högerextrema grupper i Europa. Man deltog med representant i det nazistiska Svenskarnas partis kongress. Svoboda ingår i samma europeiska högerallians som Nationaldemokraterna - en extrem falang som bröt sig ur Sverigedemokraterna.
 
Detta högerextrema Svoboda fick fyra ministerposter;  bl.a. vice premiärminister och försvarsminister i den nya ukrainska regeringen. Man fick dessutom hand om riksåklagarämbetet i Ukraina, vilket med partiets bakgrund måste ses som djupt oroande.
 
Svobodas partiledare har gjort uttalanden påminner om Hitlers; bl.a. om "en judisk maffia från Moskva" och om "den organiserade judiska brottsligheten".
 
Carl Bildt blev mycket irriterad när han fick frågor i SVT:s Agenda som Svobodas medverkan i Ukrainas regering. "Det är ju en bred regering", fräste han till svar...
 
Fotnot: De flesta sakuppgifterna ovan är hämtade från Birger Schlaugs (f.d. språkrör i Miljöpartiet) mycket läsvärda blogg.

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem