Motion till Nässjö kommunfullmäktige

 

Lyft fram fler historiskt intressanta byggnader i

centrala Nässjö!

 

Nässjö behöver slå vakt om de kulturmiljöer som finns kvar i stadskärnan – alltför mycket har redan rivits. Utöver äldre hus som stadshuset finns det flera tidstypiska och nu ca 50 år gamla byggnader i stadskärnan vars kulturhistoriska värde behöver lyftas fram.

 

Det gäller t.ex. Cityhuset, Hotell Högland, f.d. Telehuset och den äldre delen av Pigallefastigheten (f.d. Folkets Hus) i centrala Nässjö. Dessa hus byggdes i en mycket expansiv tid i Nässjös historia och de är på många sätt bra representanter för sin tid.

 

Dessa nu ca 50 år gamla hus har inte uppmärksammats så mycket som de förtjänar – inte ens när Nässjö stad firade 100 år 2014. Det är dags att ändra på det!

 

Vid Stortorget är det dessutom värt att lyfta fram Textilhuset, som är den äldsta byggnaden där. Den är från slutet av 1800-talet och har trots en hel del ombyggnation kvar en del av sin ursprungliga karaktär.

 

Plaketterna som finns på en del kulturhistoriska byggnader bör sättas upp på fler hus; och de som redan finns bör bytas, då plaketterna blivit rätt slitna med åren.

 

Broschyrer över de mest intressanta husen från 1950- och 60-talen behöver tas fram, gärna i samma stil som broschyren från 2008 om äldre hus i kommunen.

 

Vi föreslår därför att:

- fler hus i Nässjö kommuns centrum – med tonvikt på hus från 1950- och  60-talen - får skyltar där det berättas om husets tillkomst och historia.

 - foldrar med karta, bilder och textinformation om dessa hus trycks och görs tillgängliga för allmänheten.

- att motsvarande information finns på Nässjö kommuns hemsida.

- de skyltar som redan finns uppsatta på hus ses över och byts ut om det behövs.

 

Nässjö 5 november 2015

 

Thomas Erixzon, SAFE

 

Maj Widäng, SAFE